Klik hier om WhatsApp te openen

Verzakking door droge zomer, miljoen huizen in gevaar

Het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) presenteerde de zorgwekkende resultaten van hun onderzoek naar verzakte huizen recent in het tv-programma De Monitor. Maar liefst een miljoen huizen in Nederland zijn in meer of mindere mate verzakt door het lage grondwaterpeil door de droge zomer.

In alle provincies

Een iets verzakt huis hoeft nog niet direct problemen op te leveren, maar het kan zover komen dat een huis zó verzakt dat het niet meer veilig is om er te wonen. Volgens Dick de Jong, directeur van het KCAF, staan de probleemwoningen verdeeld over het hele land, in alle provincies. Het onderzoek toont aan dat in minstens 83 gemeenten al huizen zijn verzakt, maar De Jong durft hierop aan te vullen dat dit nog maar het topje van de ijsberg is.

Aanpak van problemen

Tot nu toe zijn maar tien gemeenten (van de 83) bezig de problemen met de funderingen van de woningen aan te pakken. Je bent als huiseigenaar natuurlijk zelf verantwoordelijk voor je woning, dus ook voor de fundering en de onkosten daarbij komen kijken. Veel gemeenten durven hierin niet te begeleiden, omdat ze bang zijn dat als ze één gedupeerde helpen, er vele inwoners volgen, zo meent De Jong.

Waar moet je op letten?

Elke dag komen er nieuwe meldingen bij het KCAF binnen van bewoners die merken dat hun woning verzakt. Dit zorgt natuurlijk voor de nodige bezorgdheid, paniek soms zelfs. Het zijn vooral eigenaren van huizen vóór 1970 die risico lopen, zo’n 25% dreigt te verzakken. Hoe herken je dat je woning verzakt? Vooral als je bezig bent met de aankoop van een (oudere) woning:  

  • Scheurvorming in de muren
  • Ramen en/of deuren klemmen
  • Het water staat hoog onder de vloer
  • Een flink hoogteverschil met het huis van de buren

Maar liefst een ton

De kosten voor het aanpakken van de fundering kunnen oplopen tot een ton. Als de fundering helemaal vernieuwd moet worden, betaal je voor een doorsnee woning zo’n 50 tot 60 duizend euro. Voor een groter huis loopt het bedrag al snel op tot €100.000 of meer. Gelukkig bestaat er in zo’n geval wel een speciaal fonds waar mogelijk een lening vanuit kan worden verstrekt.

Klimaatbeleid

De Jong vindt dat de overheid moet gaan nadenken over ‘maatregelen op Rijksniveau’. Vooral omdat dit probleem te maken heeft met de verandering van het klimaat, en dus prachtig past binnen het klimaatbeleid van de regering.

Waarmee kunnen we je helpen?