Verwarring op hypotheekmarkt omtrent standpunt AFM

5 januari 2012

HOUTEN – Onder geldverstrekkers en hypotheekadviseurs heerst verwarring omtrent de maximale hypotheek voor tweeverdieners. Deze is per 1 januari verruimd naar aanleiding van  de gewijzigde richtlijnen van de NHG en Gedragscode Hypothecaire Financieringen.

Toezichthouder AFM liet al weten de nieuwe norm onverantwoord te vinden, wat er toe geleid heeft dat verscheidene geldvertrekkers besloten deze dan ook niet toe te passen. 

Zo laat Rabobank-dochter Obvion weten liever geen AFM-boete te riskeren en daarom de oude woonquote voor tweeverdieners te blijven hanteren. Ook Achmea-dochter Woonfonds volgt het standpunt van de AFM. De ABN Amro Hypotheken Groep (ABN Amro, Florius, MoneYou) wil eerst met de toezichthouder in gesprek, voordat de uitbreiding van de acceptatienormen eventueel wordt teruggedraaid. “Vooralsnog hanteren wij de Nibud-normen 2012.”

Tweeverdieners met een inkomen tot  €20.000,- zullen er bij hantering van de nieuwe norm aanzienlijk op vooruitgaan, waarvoor zij vooralsnog niet bij alle geldverstrekkers terecht kunnen, zo blijkt.

Bron: Hypotheek-update

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Ladenplan

Wie op het budget moet letten kan kiezen voor een ladenplan, een ontwerp dat de architect in de la heeft liggen. Vaak kan een ladenplan aan de wensen van de …