Vertrouwen in woningmarkt stijgt

19 juni 2014

HOUTEN – Het vertrouwen in de woningmarkt neemt toe onder starters en koopwoningbezitters. Vooral de verwachtingen met betrekking tot het aantal woningen dat wordt verkocht zijn gestegen.

Ruim twee derde van de ondervraagde starters en koopwoningbezitters verwacht dat de huizenprijzen gaan stijgen. Sinds 2008 heeft dit aantal niet meer zo hoog gelegen, zo staat te lezen in een kwartaalrapport van ING dat vandaag gepresenteerd werd. De ING woonindex, welke het vertrouwen in de woningmarkt meet, steeg in het tweede kwartaal van 2014 met 3 punten naar 114. Dit is ruim boven de neutrale stand van 100 punten.

“Starters en koopwoningbezitters verwachten een flinke stijging van de huizenprijzen”, aldus Dennis Noordervliet, directeur Marketing Hypotheken bij ING. “Dit kwartaal verwacht 68% een stijging ten opzichte van 54% procent vorig kwartaal. Het aantal koopwoningbezitters dat een gunstige periode vindt om te kopen, is in de afgelopen drie kwartalen gelijk gebleven (zes op de tien). Onder starters is dit acht op de tien.”

Het kwartaalrapport meldt verder dat 44% van de koopwoningbezitters bereid is om een verlies van maximaal 30.000 te nemen bij verkoop van de huidige woningen om dit bedrag vervolgens mee te financieren bij aankoop van een nieuwe woning. Vier op de tien koopwoningbezitters geeft echter aan niet bekend te zijn met de mogelijkheid om een restschuld mee te financieren bij aankoop van een nieuwe woning.

“Het is voor bestaande hypotheekklanten mogelijk om deze restschuld mee te financieren. Dat kan verstandig zijn omdat de woning waar je heen wilt verhuizen ook in prijs is gedaald, mogelijk zelfs meer dan je eigen huis”, aldus Noordervliet.

Bron: Nugeld

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Bedenktijd

Nadat de koopovereenkomst is gesloten heeft de koper van de woning een bedenktijd van minimaal twee weken om de koop ongedaan te maken zonder opgaaf van redenen. Eerder was de …