Vertrouwen in woningmarkt blijft

14 mei 2015

HOUTEN – Het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt is in april stabiel gebleven. Dat meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) dinsdag. Net als in maart, stond de indicator van VEH afgelopen maand op het relatief hoge niveau van 104 punten.

Een stand boven de 100 punten wijst erop dat de vraag naar koopwoningen voorlopig op niveau blijft. De historisch lage hypotheekrente zou de belangrijkste oorzaak zijn voor het aanhoudende vertrouwen.

Volgens VEH kiest een grote meerderheid van de huizenkopers nu bij het afsluiten van de hypotheek voor een rentevaste periode van tien, vijftien of twintig jaar. Zo hopen de kopers voor lange tijd hun maandlasten laag te houden.

"Mensen die de afgelopen crisisjaren hun verhuisplannen opzij hebben gezet, waaronder veel starters, zien nu hun kans. Zij zorgen voor een inhaalvraag op de woningmarkt", stelt woningmarktdeskundige Maarten Eeke van der Veen van VEH.

Maar hij vraagt zich wel af hoe de woningmarkt zich zal ontwikkelen na 1 juli. Vanaf die datum zal een aantal strengere regels gaan gelden. "Het kan zijn dat huizenkopers hierop een voorschot nemen", legt Van der Veen uit.

De normen voor hypotheekverstrekking worden verder aangescherpt. Kopers kunnen dan een lagere maximale hypotheek krijgen. De meeste woningkopers zouden dan volgens VEH ongeveer 5 procent minder kunnen lenen. Hoe groot die daling is, hangt af van het inkomen van de aanvrager.

Daarnaast daalt de maximale grens voor NHG-hypotheken per 1 juli. Om in aanmerking te komen voor de Nationale Hypotheek Garantie mag een woning inclusief overdrachtsbelasting, hypotheekadvies en kosten voor de makelaar en de notaris nog maar 245.000 euro kosten. Nu is de bovengrens nog 265.000 euro.

Bovendien gaat de btw op loonkosten voor het onderhouden en verbouwen van woningen weer omhoog van 6% naar 21%.

In december 2012 bereikte het vertrouwen in de woningmarkt een dieptepunt van 51 punten. Sindsdien is het consumentenvertrouwen gestaag gegroeid naar een stand van 105 punten eind 2014. Daarna is de indicator telkens enkele punten boven de neutrale stand van 100 punten uitgekomen.

VEH en onderzoeksinstituut OTB van TU Delft meten specifiek voor de woningmarkt de stemming onder consumenten. Maandelijks wordt er een peiling uitgevoerd.

Bron: NU.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Overbruggingskrediet

Een overbruggingskrediet is een tijdelijke financiering om de periode tussen aan- en verkoop te overbruggen. Dit krediet is benodigd als je de koop van een nieuwe woning geheel of gedeeltelijk …