Versoepeling van regels rondom verhuur van koophuis

26 januari 2012

HOUTEN – In gevallen waarin men een nieuwe woning aankoopt zonder dat de oude verkocht is, zal het in de toekomst gemakkelijker worden om de oude woning te verhuren. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies, wil dat de procedures versoepeld worden.

Vorig jaar al, gingen in de Tweede Kamer stemmen op om de tijdelijke verhuur van koopwoningen te vergemakkelijken. Nu zal het ook echt gaan gebeuren dat de procedure voor het aanvragen van de verplichte huurvergunning voor te koop staande huizen bij de gemeente wordt versoepeld, aldus de belofte van minister Spies.

Dergelijke huizen moeten niet langer onder het Woningwaarderingsstelsel (‘puntenstelsel’) vallen. Op deze manier vervalt de verplichting voor gemeenten om een maximale huurprijs vast te stellen voor de te verhuren woning. Ook mogen gemeenten geen extra voorwaarden stellen bij het verlenen van de vergunning. Verder gaat Spies met het ministerie van Financiën en banken, welke als hypotheekverstrekker toestemming dienen te geven voor tijdelijke verhuur, op zoek naar oplossingen voor eventuele knelpunten.

Ook op het gebied van verhuur van slooppanden worden er wijzigingen doorgevoerd. Zo gaat de maximale periode voor tijdelijke verhuur van huurhuizen die gesloopt/gerenoveerd moeten worden van 5 naar 7 jaar en kan er vaker dan één keer een vergunning voor tijdelijke verhuur van dergelijke panden worden afgegeven. Ten slotte zou de verhuiskostenvergoeding, waartoe verhuurders soms verplicht worden bij het beëindigen van de tijdelijke bewoning, voortaan achterwege moeten blijven. Dit omdat de huurder immers van  tevoren al weet dat de huur tijdelijk zal zijn.

Minister Spies zal tevens met minister Ivo Opstelten van Veiligheid & Justitie de regels voor tijdelijke verhuur bij ombouw van kantoorpanden naar huurwoningen tegen het licht houden.

Bron: fintool

 

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Dubbele woonlasten

Wanneer je een andere¬†woning koopt en er niet in slaagt om je oude huis binnen een bepaalde¬†periode te verkopen, moet je dubbele woonlasten betalen.