Klik hier om WhatsApp te openen

Verschillen bouwleges nu onaanvaardbaar!

AMERSFOORT – Nooit eerder zijn de prijsverschillen voor lichte bouwvergunningen zo hoog geweest in Nederland. Waar de Rotterdamse burger 411,30 euro aan leges betaalt voor zijn nieuwe dakkapel, is een inwoner van Leiden slechts 33,35 euro kwijt. Dat is bijna 12 keer goedkoper.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 40 gemeenten. De vereniging spreekt van onaanvaardbare verschillen. Uit onderzoek van Eigen Huis blijkt dat 83% van de Nederlanders het niet redelijk vindt dat gemeenten verschillende tarieven rekenen voor vergelijkbare bouwvergunningen.

Bij de reguliere bouwvergunningen is Rijnwoude als duurste gemeente ingehaald door Haren (Gr.). Wie voor 130.000 euro aan bouwkosten een reguliere bouwvergunning aanvraagt in Haren, moet daarvoor bijna 5.000 euro neerleggen. Inwoners van Rijnwoude zijn nog altijd 4.545 euro kwijt. Wie in Terneuzen woont, hoeft slechts 1.937 euro op te hoesten voor de vergunning.

Volgens de gemeente Haren moet de bouwvergunning daar bijna 5.000 euro kosten, een stijging van bijna 60% vergeleken met 2006. Reden: de gemeente zegt kostendekkend te zijn gaan werken. Maar de gemeente Terneuzen laat weten eveneens de volledige kosten te dekken met een gemiddeld bedrag van 1.937 euro per vergunning. Volgens Eigen Huis heeft de Nederlandse belastingbetaler het recht om te weten hoe dit soort astronomische prijsverschillen gerechtvaardigd worden.

Een langverwacht legesmodel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, dat voor uniforme tarieven had moeten zorgen, heeft sinds de invoering begin 2006 nauwelijks effect gesorteerd. Slechts één van de 40 onderzochte gemeenten past het VNG-model exact toe, acht gemeenten doen dat min of meer. De rest lijkt bij de totstandkoming van de legestarieven aan nattevingerwerk te doen.

Eigen Huis complimenteert de gemeente Leiden, omdat de tarieven daar in vergelijking met vorig jaar 15 tot 85% gaan dalen, afhankelijk van het soort vergunning en de hoogte van de bouwkosten. De gemeenteraad moet wel nog akkoord gaan. Leiden verwacht niettemin een stijging van de opbrengst door een aantal grote projecten. Bij de andere gemeenten is niet of nauwelijks logica te ontdekken in de kostenberekeningen.

Vereniging Eigen Huis dringt al jaren aan op een eenduidige, transparante berekeningwijze voor bouwleges, om te bewerkstelligen dat de enorme tariefverschillen worden teruggebracht. “Het wordt tijd dat een uniform model nu dwingend opgelegd gaat worden aan de gemeenten, zodat de kostprijs voor bouwvergunningen vergeleken kunnen worden”, zegt manager Collectief Ledenbelang Nico Stolwijk van Vereniging Eigen Huis. “De tijden van vrijwilligheid zijn wat ons betreft voorbij.”

Bron: Vereniging Eigen Huis

Waarmee kunnen we je helpen?