Verplichte AOV mogelijk invloed op maximale hypotheek zzp’er

10 februari 2020

Waarschijnlijk moet iedere zzp’er binnenkort een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. Dit kan van grote invloed zijn op het maximaal leenbedrag voor de zelfstandige met een woningwens.

Een vijfde verzekerd

Op dit moment is maar 21% van de ruim 1 miljoen zzp’ers in ons land verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Dit moet veranderen, zo vindt de overheid. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken wil een voor alle zzp’ers betaalbare en toegankelijke verzekering en onderzoekt momenteel de mogelijkheden.

Netto-inkomen gaat achteruit

Verschillende organisaties, werknemers, werkgevers en belangenbehartigers van zzp’ers hopen snel tot een akkoord te komen wat  de AOV betreft. Hoe die verplichte verzekering er precies uit gaat zien is dus nog niet duidelijk. Wel staat als een paal boven water dat het netto-inkomen van de zzp’er erop achteruitgaat als ze maandelijks deze extra verzekeringspremie moeten betalen.

Maximaal leenbedrag ook omlaag?

De maximale hypotheek voor een zzp’er wordt bepaald aan de hand van minimaal één jaarwinst en een prognose of deze winst ongeveer gelijk gaat blijven. Met een extra kostenpost als een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt het maximaal te lenen hypotheekbedrag waarschijnlijk naar beneden bijgesteld.

Positieve invloed op maximaal leenbedrag

Toch kan zo’n verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering ook voordelen opleveren die invloed hebben op de hoogte van de maximale hypotheek. Door een verplichte AOV neemt het risico op wanbetaling af, hierdoor zou de risico-opslag op de rente omlaag kunnen, dat leidt weer tot een hogere leencapaciteit. Voorlopig blijft het nog even speculeren over deze mogelijk verplichte verzekering voor zzp’ers, er is bij de betrokken partijen nog teveel verdeeldheid over de hoogte van de uitkering en wanneer die precies in zou moeten gaan.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Afsluitprovisie

Afsluitprovisie was de beloning die onder andere hypotheekadviseurs ontvingen als zij een hypotheek afsloten bij een bepaalde geldverstrekker. Binnen deze provisie werden ook de advieskosten verwerkt. De consument betaalde de …