Verplicht energielabel lijkt mislukking

11 februari 2010

Houten –  Het verplichte energielabel voor huizen lijkt te mislukken. Van alle woningen die in 2009 verkocht werden was slechts één op de acht voorzien van het zuinigheidskeurmerk.

Het feit dat huizenbezitters tot noch toe het energielabel massaal links laten liggen, is in de meeste gevallen vanuit financieel oogpunt. Een gediplomeerde keurder kost tussen de 200 en 400 euro, wat huizenbezitters te duur zouden vinden. Dit terwijl er geen boete op staat wanneer het energielabel niet wordt aangeschaft. De kopers van huizen denken in veel gevallen zelf wel in te kunnen schatten of een huis energiezuinig is, waardoor zij geen behoefte hebben aan een energielabel.

Het energielabel is verplicht sinds 2008. Vorig jaar had 12,3% van de 360 duizend verkochte huizen in Nederland een energielabel. Dat is bijna evenveel als het jaar daarvoor.

Minister van der Laan van Wonen zegt na te gaan denken over maatregelen die het energielabel minder vrijblijvend zullen maken.

Bron: AD
 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Bureau Krediet Registratie (BKR)

Bureau Krediet Registratie, kortweg BKR, informeert over het leen- en aflosgedrag van consumenten in Nederland. In het Centraal Krediet Informatiesysteem van BKR worden betalingsverplichtingen van consumenten vastgelegd die een krediet, …