Verliesdeclaraties steeds zeldzamer

5 juni 2019

Het gaat goed met onze economie! Recent bevestigde het Waarborgfonds Eigen Woningen, de organisatie achter de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dit nog maar eens. Er werden dit eerste kwartaal van 2019 namelijk ‘weer’ veel minder verliesdeclaraties ingediend dan het jaar ervoor.

121 verliesdeclaraties

Er zijn in de eerste drie maanden van dit jaar 121 huizen met verlies verkocht door mensen met een NHG-hypotheek. Zij konden een verliesdeclaratie indienen bij het WEW, en zo vrij blijven van (verdere) schulden door gedwongen huisverkoop. In 2018 werden er nog 362 declaraties ingediend, bijna drie keer zoveel.

Aangetrokken economie

Waarom worden er nu zoveel minder verliesdeclaraties ingediend? Tegenwoordig brengt een huis bij verkoop vaak voldoende op om de hypotheek af te kunnen lossen, juist door de krapte op de woningmarkt (en daardoor stijgende huizenprijzen). De aangetrokken economie zorgt er daarnaast voor dat er überhaupt minder gedwongen verkopen plaatsvinden. Ook lossen woningbezitters tegenwoordig meer af op hun hypotheek, waardoor er minder restschuld overblijft.

€1 miljard

Niet alle verliesdeclaraties zijn gehonoreerd, maar het grootste gedeelte wel. 108 mensen kregen gemiddeld een bedrag van €12.684,- uitgekeerd. Ook dat bedrag is veel kleiner dan het , toen werd er gemiddeld nog €18.407 overgemaakt aan de indieners. Stichting Waarborgfonds Eigen Woning keerde in totaal al meer dan €1 miljard uit aan verliesdeclaraties. Het overgrote deel, zo’n €865 miljoen, werd tijdens de crisis betaald. Tussen 2010 en 2017 keerde de stichting 24.000 verliesdeclaraties uit.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Conversiekosten

Conversiekosten zijn de kosten die je maakt om over te stappen van de ene naar de andere rentevastperiode of om te switchen tussen bandbreedtes.