Verlenging koopsubside ten koste van nieuwbouw

1 april 2010

Houten – Een bedrag van 100 miljoen euro, bedoeld om de nieuwbouw van woningen te stimuleren, zal verloren gaan wanneer de Tweede Kamer vasthoudt aan het plan om dit bedrag deels in koopsubsidies te steken. Daarvoor waarschuwde demissionair minister van Wonen, Eimert van Middelkoop, de Kamer woensdag.

Al eerder had de Kamer plannen om een deel van het bedrag voor nieuwbouw in voortzetting van de koopsubsidie te steken. Vanaf eind mei 2010 zal er namelijk geen geld meer zijn voor deze maandelijkse ondersteuning in de hypotheeklasten van huizenbezitters.

Als argument draagt Van Middelkoop aan dat hij de extra investering van 100 miljoen in nieuwbouw met moeite door de ministerraad had gekregen. Hij vreest het gehele bedrag dan ook kwijt te raken als hij zijn collega-ministers de boodschap moet brengen dat de Kamer het ergens anders aan wil besteden. Voortzetting van de koopsubsidie tot het einde van 2010 zal 75 miljoen euro kosten, aldus Van Middelkoop.

Bovendien zal slechts 10% van het bedrag in nieuwe huizen gestoken worden. Dat zou veel minder werk in de bouw opleveren dan de stimuleringsregeling, welke voor het grootste deel bestemd is voor de nieuwbouw. Verscheidene fracties in de Tweede Kamer stellen dat ook verbouw en renovatie voor veel extra werk zal kunnen zorgen.

Van Middelkoop beloofde de suggestie van de VVD, om extra geld voor de koopsubsidie uit een ander potje te halen, waar weinig gebruik van wordt gemaakt, te bekijken. Daarmee zou de koopsubsidie nog een paar maanden verlengd kunnen worden.

 

 Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Onroerende zaak

Onder onroerende zaak wordt verstaan de grond of een zaak die duurzaam verenigd is met de grond. Het begrip vastgoed wordt hiervoor ook wel gebruikt, maar heeft anders dan onroerende …