Verkopers doen steeds minder hun best

15 augustus 2017

De krapte op de huizenmarkt heeft gevolgen zowel voor de koper, de verkoper als de makelaar. De gevolgen zijn bijna altijd in het nadeel van de koper. Recent ontdekte makelaar Libero Aankoop n.a.v. een enquête onder kopers nog zo’n nadeel: ‘Woningeigenaren doen veel minder moeite hun huis op te knappen voor de verkoop.’

Kritisch?

De aankoopmakelaar nam een enquête af onder 674 huizenkopers. De resultaten logen er niet om. 43 procent van de kopers is ervan overtuigd dat verkopers ‘alles kunnen maken’. Ze merken op dat andere kopers niet kritisch zijn. Dit is een interessante uitkomst, want driekwart van de ondervraagden zegt juist kritisch te blijven, ondanks de schaarste op de huizenmarkt.

Wantrouwige kopers

Steeds meer kopers zijn bang dat ze een huis kopen met allerlei geborgen gebreken, dit aantal wantrouwige kopers neemt toe nu de krapte op de woningmarkt voortduurt. Er wordt, ondanks deze angst, niet minder gekocht. Of deze angst terecht is, is maar de vraag: een toename van verborgen gebreken zien bouwkundige ingenieursbureaus niet.

Luie verkoper

Een steekproef onder de ingenieursbureaus laat wel zien dat verkopers een opknapbeurt vóór de verkoop van het huis steeds vaker laten zitten. Er wordt bijvoorbeeld minder moeite gedaan om schilderwerk bij te werken of houtwerk te behandelen, ook worden scheuren in gevels en binnenmuren niet weggewerkt voor de verkoop. In die zin is de verkoper inderdaad luier geworden: de praktijk leert hem dat hij z’n huis toch wel voor de vraagprijs wordt verkocht.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Financiële bijsluiter

In een Financiële Bijsluiter staat de belangrijkste informatie over een financieel product. In de bijsluiter staat wat het product precies is en wat het kost, maar ook wat de risico’s …