Verkoopconstructies woningcorporaties erg in trek

20 januari 2011

HOUTEN – Woningcorporaties bieden hun huurders tegenwoordig vaak op één of andere manier korting aan, als die hun eigen huurhuis willen kopen. Hier zijn dan echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo kan de huurder meestal slechts gedeeltelijk eigenaar worden van de woning. Dit houdt in dat een mogelijk verkoopwinst later gedeeld moet worden met de corporatie. Bovendien is het eerste terugkooprecht vaak in handen van de verkopende woningcorporatie.

Een dergelijke constructie kan voor de kopers van de woning interessant zijn, omdat deze door de hypotheekrenteaftrek en de prijskorting lagere maandlasten heeft dan wanneer hij zou blijven huren. Voor de corporatie betekent het extra inkomsten, welke vandaag de dag meer dan welkom zijn. Men verwacht dat het aantal verkopen volgens deze constructie ook in 2011 weer fors zal toenemen. Enerzijds omdat huurders voorzichtiger geworden zijn, anderzijds omdat de corporaties geld nodig hebben om te kunnen blijven investeren en de balans gezond te houden. Deze verkoopconstructies helpen de kasstroom op peil te houden. De corporaties zelf houden het liefst vol dat ze woningen verkopen omdat hun huurder erom vragen en het zodoende voor iedereen mogelijk maken een eigen huis te kopen.

 

Bron: De Pers

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Onroerendezaakbelasting

De onroerendezaakbelasting is een gemeentelijke heffing. De hoogte van deze belasting is afhankelijk van de waarde van de woning en van de gemeente waarin je woont. Deze belasting is lager …