Verkoop woning gaat lang duren

7 januari 2009

HOUTEN – Degenen die aankomend jaar van plan zijn hun woning in de verkoop te zetten moeten rekening houden met een lange verkoopperiode.

Zelfs bij het meest populaire type woningen, rijtjeswoningen, is de kans groot dat de verkoop een jaar duurt. Voor vrijstaande woningen kan de verkoopperiode zelfs twee jaar of meer zijn. Aldus de website Woonnieuws op basis van eigen onderzoek naar het aantal te koop staande woningen in Nederland.

In 2008 is het aantal te koop staande woningen toegenomen met 22 procent tot 188.000. Ook het laatste kwartaal is het aanbod sterk gestegen, terwijl dit kwartaal normaal gesproken juist een afname laat zien.

Opmerkelijk is volgens de site dat ondanks de moeilijke woningmarkt de vraagprijs van woningen nog steeds toeneemt. De vraagprijs ligt nu gemiddeld vier procent hoger dan een jaar terug. De prijs van rijtjeswoningen zou zelfs met negen procent zijn gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Woordvoerder Rob Keijzer: "Verkopers baseren hun vraagprijs op incidentele succesverhalen van anderen. Ze vinden dat als een vergelijkbare woning van een ander duur is verkocht, de eigen woning ook zoveel moet kunnen opleveren." 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Geldgever

De geldgever is de partij die het geld verstrekt. Ook wel hypotheeknemer of hypotheekhouder genoemd.