Verkoop via executieveiling brengt te weinig op

27 december 2012

HOUTEN – Wanneer een huis door middel van een executieveiling verkocht moet worden, brengt dit minder op dan de woning op reguliere markt waard zou zijn geweest. De veilingprijs van een woning ligt gemiddeld zo’n €58.000 (34%) lager dan de marktprijs. Dit blijkt uit een onderzoek van de Tilburgse vastgoedeconoom Dirk Brounen en adviseur Martijn de Jong-Tennekes dat zij vorige week presenteerden.

Voor dit onderzoek bekeek men 3440 huizenveilingen in de jaren 2006-2011. Ongeveer een derde van dit aantal werd gedwongen geveild, omdat de eigenaren een betalingsachterstand hadden opgelopen op hun hypotheek. De overige woningen werden vrijwillig door middel van een veiling van de hand gedaan. Door te kijken naar oppervlak, onderhoud en ligging van de geveilde woningen berekenden de onderzoekers wat de huizen waard zouden zijn geweest. Deze prijzen werden vergeleken met de opbrengsten bij veiling.

Volgens De Jong-Tennekes is het verschil tussen de marktwaarde en de prijs bij veiling te groot. Zeker als men zich bedenkt dat banken rekening houden met een marge van 15% bij het verstrekken van een hypotheek. Een oplossing voor het grote verschil kan verbetering van de veilingen zijn. Wanneer geïnteresseerden voorafgaand aan de veiling meer informatie krijgen over de woning, zijn zij wellicht bereid om een hoger bod uit te brengen, zo is de gedachte.

Bron: Telegraaf

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Aanbesteding

Een aanbesteding is de toewijzing van een opdracht door een opdrachtgever, de aanbesteder, aan een aannemer of bouwbedrijf voor een afgesproken prijs.