Verkoop nieuwbouwhuizen stijgt

1 mei 2018

Makelaarsorganisatie Dynamis trekt interessante conclusies over de woningmarkt op basis van hun eigen kwartaalreportage. Wat blijkt: waar de verkoop van bestaande woningen daalt, wisselen juist heel veel nieuwbouwwoningen van eigenaar.

1 op de 5

De verkoop van het aantal bestaande woningen daalde met 2% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017, terwijl juist 45% meer nieuwbouwwoningen zijn verkocht vergeleken met vorig jaar. Één op de vijf verkopen betrof een nieuw gebouwd huis. Toch is het woningaanbod schrikbarend gedaald vergeleken met vorig jaar.

Een flinke daling

Er staan op dit moment in Nederland 81.500 woningen te koop, dat is een derde minder ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017. Op het moment is in een kwart van de Nederlandse gemeenten een flinke daling van het aantal verkopen merkbaar. Tegen deze achteruitgang van het woningaanbod valt eigenlijk niet op te bouwen.

Noord-Brabant vs. Groningen

Per regio zijn er grote verschillen wat het percentage nieuwbouwwoningen betreft. Noord-Brabant spant de kroon, daar is 23% van de verkochte huizen een nieuw exemplaar. In Groningen wordt het minst gebouwd, daar is maar 9% van de verkochte woningen nieuwbouw.

Er werden in dit eerste kwartaal van dit jaar 59.500 huizen verkocht, dat is 5% meer dan een jaar geleden.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Annuïteitenhypotheek

Wat is een annuïteitenhypotheek? Bij een annuïteitenhypotheek los je gedurende de looptijd van de hypotheek maandelijks een vast bedrag af. Het vaste bedrag dat je maandelijks kwijt bent aan de …