Verkiezingsprogramma’s & Hypotheekrenteaftrek

11 juli 2012

HOUTEN – De programma’s van politieke partijen voor de verkiezingen van 12 september zijn bekend. hypotheekrente.nl zet voor u op een rijtje wat de verschillende partijen voor wensen hebben op het gebied van hypotheken.

De VVD ziet de hypotheekrente vanaf volgend jaar het liefst enkel nog aftrekbaar wanneer men aflost. Ook vinden de liberalen dat jongeren onder de 35 jaar een hypotheek moeten kunnen afsluiten met een looptijd van 35 jaar, waar het maximum vandaag de dag op 30 jaar ligt.

Het CDA is voorstander van een zogeheten vlaktaks van 35% voor de hypotheekrenteaftrek. Daarnaast zijn de Christen voor de invoer van een bonus voor hen die de hypotheek versneld aflossen.

De PvdA vind dat het systeem rondom de hypotheekrenteaftrek helemaal hervormt dient te worden. Hierbij wil men het maximaal aftrekbare tarief stapsgewijs verlagen naar 30% en een terugkeer van de villa-belasting. Daarnaast vind de partij dat boven de 1 miljoen euro geen renteaftrek meer moet kunnen worden toegepast.

De SP heeft als wens dat de hypotheekrenteaftrek binnen nu en 10 jaar wordt afgebouwd tot enkel toegankelijk voor leningen van maximaal 350 duizend euro, met een tarief van 42%.

D66 wenst de hypotheekrenteaftrek binnen nu en 22 jaar af te bouwen naar een tarief van 30% en is tevens voorstander van afschaffing van het eigenwoningforfait.
GroenLinks pleit voor geleidelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek en is daarnaast voorstander van een starterspremie voor nieuwe kopers.

De PVV laat weten de hypotheekrenteaftrek ongemoeid te willen laten.

Verkiezingsprogramma’s dienen in Nederland voornamelijk gezien te worden al wenspakketten. Na de verkiezingen van 12 september zal er flink onderhandeld moeten worden om tot een nieuwe coalitie te komen. Daarbij zal het een kwestie worden van geven en nemen voor de partijen in kwestie. De programma’s geven voor nu wel een indicatie van de inzet van de verschillende partijen, ook wat betreft de hypotheekmarkt.

Bron: Z24

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Boeterente

Wat is boeterente? Wie de hypotheek versneld wil aflossen of wil oversluiten, moet in de meeste gevallen boeterente betalen. De bank legt deze boete op, omdat zij inkomsten misloopt.┬áIn veel …