Verhoging NHG betekent risicoverlaging

9 februari 2009

HOUTEN – Directeur Karel Schiffer van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) zegt dat een verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie van 265.000 euro naar 350.000 euro juist tot minder risico’s leidt dan tot meer risico.

“De verhoging van de grens leidt tot een verlaging van mijn risicoprofiel. Ik krijg meer premie-inkomsten en krijg er woningen bij waarvan de mensen minder snel in de problemen komen”, zegt Schiffer in een interview met het blad van Bouwend Nederland, Podium. Woningen tot 175.000 euro zijn toch de onderkant van de woningmarkt, waar de mensen het eerst in de problemen  komen, stelt de directeur. Dat soort woningen staat ook nog in gebieden waar de woningprijzen aan een negatieve ontwikkeling onderhevig zijn.

De Waarborgfonds Eigen Woningen stelt als eerstverantwoordelijke voor de NHG verder dat ze wel een stootje kunnen hebben. De risico’s voor de hypotheekgarantie zijn erg beperkt. “Voordat onze reserves op zijn moet er heel wat aan de hand zijn. Er zit 520 miljoen in ons fonds”, aldus de directeur.

Pas als die reserves helemaal op zouden zijn, worden de gemeenten en het Rijk aangesproken. Dit kan alleen gebeuren wanneer er binnen korte tijd, en vervolgens langdurig, flinke prijsdalingen van 20 tot 25% op de woningmarkt voordoen. Dat soort gebeurtenissen heeft niemand op dit moment nog voorspeld.

Verschillende partijen, zoals de VVD en de VEH hebben voorgesteld om de NHG te verhogen, om de woningmarkt weer overeind te helpen. Volgens minister Wouter Bos (financiën) zou een verhoging van de NHG 40 miljoen euro kosten. Het kabinet wilde dan ook eerst andere mogelijkheden onderzoeken om de woningmarkt te helpen. Minister Eberhard van der Laan (wonen) verwachtte echter dat de verhoging veel minder kosten met zich mee zou brengen.

Bron: Nederlands Dagblad

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Dagrente

De dagrente is de huidige rente waarvoor je een nieuwe hypotheek kunt afsluiten.