Klik hier om WhatsApp te openen

Verhitte huizenmarkt stimuleert economie – ook in 2018

De Nederlandse economie is flink afhankelijk van de woningmarkt, zoveel werd duidelijk uit de berekeningen die De Nederlandsche Bank recent presenteerde. Waren de huizenprijzen niet zo gestegen, dan zou de economie volgens DNB ruim 25% minder zijn gestegen.

Gevoel van welstand

Als de woningmarkt zich na de crisis in een meer gematigd tempo had hersteld, waren de consumentenuitgaven volgens De Nederlandsche Bank zelfs zo’n 60% lager geweest. Hoe komt dit precies? De torenhoge huizenprijzen bezorgen de eigenaars een gevoel van welstand, hierdoor geven huishoudens in het algemeen meer geld uit. Daarnaast zijn er een heleboel bedrijven in de bouw- en doe-het-zelfsector compleet afhankelijk van de woningmarkt.

Conjunctuureffect

Dat de Nederlandse economie zo afhankelijk is van de woningmarkt, is niet direct positief nieuws. Als de huizenprijzen dalen, heeft dat direct een heftig effect op de economie. Door deze afhankelijkheid is onze economie er één van pieken en dalen, zo concludeerde directeur Job Swank van de DNB. Het zou mooi zijn als het conjunctuureffect op een of andere manier gedempt zou kunnen worden, helemaal omdat de huizenprijzen natuurlijk niet eeuwig stijgen gaan.

Goede vooruitzichten

Voorlopig is er gelukkig nog niets aan de hand, de vooruitzichten voor dit nieuwe jaar zijn ongekend positief. De verwachting is dat de economie groeit met zo’n 3,1% (tegenover de piek van 3,3% van afgelopen jaar), de werkeloosheid neemt steeds verder af en koerst af op zo’n 3,5% in 2019. Daarnaast slinkt de staatsschuld en worden er weer veel meer vaste contracten gegeven.

Waarmee kunnen we je helpen?