Verhagen: Grondprijzen omlaag ter stimulering woningmarkt

29 januari 2014

HOUTEN – Ter stimulering van de woningmarkt moeten gemeentes hun grondprijzen met 40 tot 50 procent verlagen. Dit stelt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in maart. 

 

Verlaging van de grondprijzen vormt een belangrijk thema in de aankomende verkiezingen voor Bouwend Nederland, de brancheorganisatie voor de bouwsector. In de afgelopen jaren zijn de huizenprijzen in Nederland gemiddeld met 20 procent gedaald. De grondprijzen daalden echter niet mee. Nieuwbouw blijft onnodig duur doordat gemeentes veelal vasthouden aan de oude grondprijzen.

 

De overige kosten voor de nieuwbouw van woningen bieden volgens Verhagen weinig speelruimte. De kosten voor materiaal en arbeid staan redelijk vast. ‘Wil je serieus kijken naar de prijzen van nieuwbouwwoningen, moet je dus uitwijken naar andere variabelen, zoals de grondprijzen.’ De voorzitter van Bouwend Nederland denkt dat gemeentes de woningmarkt verder kunnen stimuleren wanneer zij bereid zijn naar de grondprijzen te kijken. ‘Zeker nu het vertrouwen in de economie toe lijkt te nemen, wordt hiermee een enorm vliegwiel aangezwengeld.’

 

Verhagens standpunt is niet volledig nieuw. In januari vorig jaar opperde toenmalig voorzitter van de brancheorganisatie, Eelco Brinkman, ook dat gemeentes hun grondprijs moesten verlagen om zo de woningmarkt een structurele impuls te geven.

 

Bron: Vereniging Eigen Huis

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Spaarloon

Sinds 1 januari 2006 kun je kiezen om mee te doen met de reeds bestaande spaarloonregeling of met de nieuwe levensloopregeling. Je kunt niet aan beide regelingen tegelijk meedoen. Je werkgever is …