Vergoeding aanpassing hypotheek gaat omlaag

13 november 2018

Wil je als huiseigenaar besparen op je hypotheeklasten en overstappen op een lening met voordeliger (rente)voorwaarden? Dan mag de bank hiervoor een vergoeding vragen, die niet nader hoeft te worden gespecificeerd. Minister Hoekstra wil dit veranderen: de opslag mag niet meer duurder zijn dan strikt noodzakelijk en moet kunnen worden onderbouwd.

Rentemiddeling

Als je een hypotheek hebt met nog een hoge rente en het einde van je rentevaste periode is voorlopig nog niet in zicht, dan zou het financieel gunstig kunnen zijn om je lening over te sluiten. Alhoewel, de bank mag dan de misgelopen rente-inkomsten in één keer opeisen, een rekening van vaak duizenden euro’s. Daarom kiezen veel huiseigenaars voor een soort ‘light-versie’: rentemiddeling.

‘Kleine opslag’

Het woord zegt het eigenlijk al: het gemiddelde van het rentepercentage dat je eerst betaalde en de huidige (extreem lage) rente wordt genomen, daarbovenop komt nog een kleine opslag en dat vormt samen je nieuwe rente. Maar over wat voor een bedrag spreken we bij een ‘kleine opslag’? Dat was nooit nader geformuleerd of gekaderd, wat minister Hoekstra nu wel wil doen.

Onderbouwen

Banken hebben teveel vrijheid gekregen om de opslag naar eigen inzicht te berekenen. Hoekstra heeft nu besloten dat dit bedrag absoluut niet hoger mag liggen dan het nadeel van de bank. Dit moet de geldverstrekker zelf ook kunnen onderbouwen, de klant die wil middelen moet een specificatie krijgen van de misgelopen rente en hoe deze wordt doorberekend in de opslag.

 

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Bestemmingsplan

Een bestemmingsplan beschrijft wat er met de ruimte in een bepaalde gemeente mag gebeuren. Het bestemmingsplan is bindend voor burgers, bedrijven en gemeenten. Bestemmingsplannen bevatten niet alleen regels over het …