Vereniging Eigen Huis vraagt om onderzoek

17 augustus 2010

Houten – Volgens Vereniging Eigen Huis is er voldoende aanleiding om een onderzoek in te stellen naar de manier waarop hypotheekrentepercentages worden vastgesteld door de verschillende Nederlandse banken. De vereniging vindt dan ook dat het tijd is voor de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) om een dergelijk onderzoek in te stellen.

Eerder al liet Vereniging Eigen Huis haar ontevredenheid blijken over de huidige hypotheekrentetarieven. Die zouden te hoog zijn. “Huizenkopers en –bezitters betalen te veel rente als gevolg van een gebrekkige concurrentie op de hypotheekmarkt”, aldus Rob Mulder, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. Mulder bestempeld dit als een gemiste kans voor de woningmarkt, die iedere meevaller kan gebruiken, aangezien deze momenteel in zwaar weer verkeert. Tevens vreest hij dat de hoge rentetarieven schadelijke gevolgen zullen hebben voor de economie als geheel.

Volgens Eigen Huis trachten Nederlandse banken hun financiële positie te verbeteren over de rug van huizenkopers. Dit zou in de hand gewerkt worden door het gebrek aan concurrentie op de hypotheekmarkt. De Nederlandse Vereniging van Banken ontkent dat er te weinig concurrentie is.

De NMa, welke tot taak heeft prijsafspraken en andere concurrentievervalsing tegen te gaan, wil niet zeggen of er daadwerkelijk een onderzoek zal komen. Wel meldt de organisatie dat de hypotheekmarkt door op de voet gevolgd wordt.

Bron: Nu.nl, VEH

 

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Serviceflat

Een serviceflat is een flat waarbij de bewoners gebruik kunnen maken van centrale voorzieningen en diensten zoals een huismeester, medische hulp en een maaltijdservice.