Verduurzamen? Woningbezitters voelen er nog weinig voor

25 september 2018

Uit onderzoek in opdracht van de ING blijkt dat bijna de helft van de huizenbezitters zich niet interesseert voor de vergroening van het eigen huis. Halen de talloze subsidies, informatieplatformen en duurzame energie-initiatieven dan zo weinig uit?

Maar 10% wil actie ondernemen

Das Kapital concludeert uit dit onderzoek (onder 1046 huizenbezitters) dat de Nederlander een groene woning best belangrijk vindt, maar zijn eigen portemonnee belangrijker. Slechts 10% van de huidige huizenbezitters is van plan om op korte termijn zelf actie te ondernemen om de woning energiezuinig te maken.

Verantwoordelijkheid bij de huisbezitter

Tegenover dat schrikbarend lage percentage vindt iets meer dan de helft van de ondervraagden dat de verantwoordelijkheid voor het duurzaam maken van de woning bij de eigenaar zelf ligt. Driekwart heeft er zelfs al wat onderzoek naar gedaan. Maar echt actie ondernemen, dat doet dus maar 10%. Dat ligt misschien ook wel aan het feit dat 45% geen enkel idee heeft van het energielabel van de eigen woning.

Energielabels

Zo’n 44% van de woningen valt in energielabel D /tm G, terwijl slechts 11% van de Nederlanders zelf zegt in zo’n grote energieverbruiker te wonen. Starters lijken een energiezuinig label (A t/m C) wel belangrijk te vinden als ze een woning kopen, maar op de krappe woningmarkt hebben veel niet de luxe om hiervoor te kiezen.

Financieel motief

Uit het onderzoek blijkt dat het financiële motief – voor diegenen die wél hun huis vergroenen – voornamelijk ligt in het verlagen van hun energierekening. Slechts een derde gelooft dat bijvoorbeeld een warmtepomp, zonnepanelen of elektrische kookplaten een gunstig effect hebben op de woningprijs bij verkoop.

Geen dwang of juist wel?

Tot slot blijkt uit dat 43% van de ondervraagden geen enkel begrip hebben voor duurzaamheidsmaatregelen die de overheid, dan wel de hypotheekverstrekkers opleggen. Hieruit trekt de Telegraaf de conclusie dat ‘dwang om het huis energiezuinig te maken (dus) averechts werkt.’ Das Kapital is een andere mening toegedaan: ‘Meer dan de helft vindt enige dwangmaatregel wel prima. (…) Klein beetje tirannie van de meerderheid en de ijsbeer is gered.’

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Dagrente

De dagrente is de huidige rente waarvoor je een nieuwe hypotheek kunt afsluiten.