Verdere terugval van huizenprijzen

10 april 2009

HOUTEN – In het eerste kwartaal van dit jaar is de huizenmarkt sterk verslechterd. De verkoopprijs van een gemiddelde woning is gedaald tot 218.000 euro, wat een daling is van 3,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal verkochte woningen daalde met 43 procent en kwam uit op 19.200 woningen.
 
De Nederlandse Vereniging van Makelaars maakte ook bekend dat huizen langer te koop stonden. Het eerste kwartaal van dit jaar was het derde achtereenvolgende kwartaal waarin het aantal transacties afnam en de prijzen daalden. De NVM verkocht in het eerste kwartaal van 2008 nog bijna 34.000 woningen. Gemiddeld stonden de huizen toen nog 84 dagen te koop, terwijl de huizen het afgelopen kwartaal gemiddeld 105 dagen te koop stonden.

“Dat we in alle opzichten met zwaar weer te maken hebben op de huizenmarkt, kan niet duidelijker worden gemaakt dan aan de hand van deze cijfers”, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. Het aantal transacties is in maart wel toegenomen, dus er is plaats voor een sprankje hoop. “Het is nog te vroeg om van een structureel herstel te spreken, maar we verwachten wel dat het aantal transacties het komende kwartaal zal toenemen”, aldus Ger Hukker.

De NVM ziet nog geen herstel van de huizenprijzen. Huizen die nu nieuw op de markt komen, zijn veel goedkoper dan in het vorige kwartaal. In drie maanden tijd is de gemiddelde vraagprijs van een woning die te koop staat gedaald van 294.000 euro naar 276.ooo euro. De vraagprijs van huizen die nieuw op de markt komen ligt hiermee ongeveer gelijk met de vraagprijs in het eerste kwartaal van 2008. “Ik verwacht dat we nog een kwartaal tegemoet gaan waarin de kopers hun voordeel kunnen doen”, zegt Hukker.

Het zijn moeilijke tijden voor makelaars. Verwacht wordt dat het aantal makelaarskantoren de komende tijd flink af gaat nemen. “Daarbij moet je al gauw denken aan zo’n 15 procent daling in 2010.” De overige makelaarskantoren kunnen te maken krijgen met een aanzienlijke winstdaling. “Het blijft voorlopig dus wel zwaar weer”, aldus de NVM-voorzitter.

De woningmarkt zal zich op een gegeven moment zelf weer herstellen verwacht de NVM. Het kabinet mag wel “een stapje harder lopen, zeker in deze moeilijke periode”, vindt Hukker. Eerder liet de NVM al weten teleurgesteld te zijn over de plannen van het kabinet om de financiële crisis aan te pakken. De huizenmarkt kwam hier nauwelijks in voor.

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Constructie all risk

De constructie all-risk is een verzekering die dekking biedt tegen verlies en/of materiƫle schade die is ontstaan tijdens de uitvoering van een bouwproject voor alle betrokken partijen.