Verdere daling huizenprijzen aankomend jaar

14 september 2009

HOUTEN –  Er bestaat een grote kans dat de prijzen van koopwoningen in Nederland verder zullen dalen. Hierdoor kunnen banken opnieuw in de problemen komen, aldus Tonko Gast, adviseur van het ministerie van Financiën, in een interview met de Volkskrant.

Gast, die eerder dit jaar ook al een waarschuwing gaf voor te veel optimisme over het herstel van de bankensector, sluit een daling van 20 tot 25% van de huizenprijzen gemeten vanaf de top van 2007 niet uit vanwege de terughoudendheid van banken. Hij wijst daarbij op de aanscherping van de leenvoorwaarden en de hogere rentes, die door banken worden doorberekend.

Het gevolg van de dalende woningprijzen is dat kredietbeoordelaars lagere ratings zullen geven aan hypotheekobligaties van de banken, waardoor banken meer kapitaalreserves moeten aanhouden. "Veel banken, ook Nederlandse houden daar vaak nog geen rekening mee, " zegt Gast. Hij sluit dan ook niet uit dat financiële instellingen op den duur weer gebruik zullen moeten maken van staatssteun of zelfs genationaliseerd moeten worden.

Bron: Telegraaf.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Middelrente

Een middelrente is een middeling van het verschil in de dagrente en je┬ácontractrente. Het kan gunstig voor je zijn om te middelen als de dagrente lager is dan de rente …