Verbod tophypotheken komt er niet

HOUTEN – Het verbod op tophypotheken waarin de ‘kosten koper’ zoals overdrachtsbelasting worden meegefinancierd, komt er niet. Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën zei dit vorige week tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zorgde vorige week voor veel onrust op de woningmarkt, vanwege de aankondiging om tophypotheken te verbieden. Volgens Jager gaat de AFM daar echter helemaal niet over.

“De AFM heeft niet de bevoegdheid dit als harde maatregel te hanteren”, zei een woordvoerster van Financiën eerder al. “Daarvoor is verandering van wet- en regelgeving nodig.” De AFM mag wel zelf regels opleggen, maar niet als zij de vorm van een wet aannemen benadrukte De Jager. Bovendien zou een verbod de woningmarkt nog verder schaden.

Wel is de vanzelfsprekendheid om een tophypotheek af te sluiten, dus 110 tot 120 procent van de marktwaarde van de woning te lenen, verleden tijd volgens de staatssecretaris. Het moet wel mogelijk blijven om meer dan de koopprijs van een woning te lenen.

Er moet strenger worden opgetreden tegen te hoge leningen. Afhankelijk van het inkomen mogen geldverstrekkers maximaal een hypotheek van 4,5 keer het jaarinkomen verstrekken. Alleen wanneer er een geldige, aantoonbare reden is mag een geldverstrekker van deze regel afwijken. Nu is volgens de AFM een vijfde van de hypotheken hoger dan 5,5 keer het salaris. Het kabinet gaat onderzoeken hoe dit kan.

Verder gaat het kabinet het voorstel van de AFM goed bestuderen, waarbij ook gelet zal worden op de maatschappelijke en economische gevolgen.  AFM-voorzitter Han Hoogervorst zei vorige week echter nogmaals een verbod op tophypotheken ‘tot zijn beleidsvrijheid’ te rekenen. “Het is niet zo dat we daar regelgeving van de minister voor nodig hebben. De wet zegt: er mag geen onverantwoorde kredietverlening plaatsvinden. Het is aan ons om te bepalen hoe we dat moeten doen”, aldus de voorzitter.

Hoogervorst is bewust van de huidige druk op de economie en woningmarkt, dus hij meldde dat hij niet te overhaast stappen zal ondernemen en alles eerst nog even heel goed zal bestuderen met de Nederlandsche Bank.

Bron: Financieel Dagblad

Waarmee kunnen we je helpen?