VEH wil meer tijd voor omzetten hypotheek

27 november 2012

HOUTEN – De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat mensen met een aflossingsvrije hypotheek meer tijd krijgen om deze om te zetten naar een spaarhypotheek. Zoals het er nu naar uitziet zal dit na 1 januari 2013 niet meer mogelijk zijn, omdat vanaf dat moment geen aflossingsvrije en spaarhypotheken mogen worden afgesloten.

De kabinetsmaatregel die dergelijke hypotheken niet meer toestaat dient ervoor te zorgen dat huizenbezitters hun hypotheek aflossen. Bij een spaarhypotheek wordt uiteindelijk wel afgelost, maar pas aan het einde van de looptijd. Tot die tijd spaart men, om vervolgens de hypotheek in zijn geheel in één keer af te lossen. De maatregel is vorige week pas goedgekeurd door de Tweede Kamer, iets wat veel mensen niet weten volgend de VEH.

Onder hen zijn ook huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek die van plan waren deze om te zetten in een spaarhypotheek. Op deze manier behouden zij de maximale hypotheekrenteaftrek en wordt er tevens geld gespaard om aan het eind van de looptijd de hypotheek af te lossen. Zij die hier wel van op de hoogte zijn krijgen van banken veelal te horen dat het nu al te laat is om de hypotheek nog om te zetten.

Belangenbehartiger VEH doet dan ook een oproep aan de Tweede Kamer om overgangsregeling in te voeren. Dit zodat mensen met een aflossingsvrije hypotheek deze nog tot 1 juni volgend jaar kunnen omzetten in bijvoorbeeld een spaarhypotheek.

Bron: NOS.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Woningdichtheid

De woningdichtheid is het aantal woningen per oppervlakte-eenheid, uitgedrukt per hectare. Er is een onderscheid tussen netto woningdichtheid (oppervlakte voor de tuinen, woningen, blokgroen en bijbehorende verharding) en bruto woningdichtheid …