VEH marktindicator: Vertrouwen huizenkopers iets gedaald

6 februari 2015

HOUTEN – Voor het eerst in twee jaar tijd nam het vertrouwen van huizenkopers in de woningmarkt iets af. Voornamelijk omtrent de ontwikkeling van de hypotheekrente in 2015 zijn de verwachtingen van consumenten wat minder positief. Dit blijkt uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH).

De Eigen Huis Marktindicator, die door de belangenbehartiger zelf ontwikkeld werd in samenwerking met de TU Delft, kwam in januari uit op 103 punten. Hiermee is de score is twee punten lager dan in december 2014. Dit betekent niet dat de indicator tot een laag niveau gedaald is, zo geeft de VEH aan. Bij een score van 100 punten is het vertrouwen van huizenkopers neutraal.

"Mensen zijn veel optimistischer over de woningmarkt dan twee jaar geleden, maar bedenkelijk is dat de stijging van het consumentenvertrouwen nu stokt en dat er zelfs een kleine daling te zien is", laat VEH woningmarktspecialist Bob Maas weten. Volgens Maas is het te voorbarig om te denken dat de woningmarkt er al weer volledig bovenop is, ondanks het aantrekken van de huizenverkopen.

"Hoe het verder gaat is afhankelijk van allerlei ontwikkelingen, zowel in het overheidsbeleid als in de economie en in de portemonnee van mensen. Wie nu verhuist, heeft daarvoor de financiële middelen en doet dat waarschijnlijk ook met enige noodzaak. Bijvoorbeeld in verband met gezinsuitbreiding, echtscheiding of een andere baan. In veel andere gevallen lukt het niet om te verhuizen. De middelen ontbreken of de verhuizing wordt geblokkeerd door een forse restschuld". concludeert Maas.

Bron: Nu.nl 

 

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Bijpandstelling

Van een bijpandstelling¬†is sprake als een ander onderpand als extra zekerheid wordt opgenomen bij een bestaande hypotheek. Dit komt voor als meerdere onderpanden van de schuldenaar als dekking in een …