VEH: ‘Bied in deze tijden rentemiddeling aan!’

16 mei 2020

De Vereniging Eigen Huis roept een twintigtal geldverstrekkers op om werk te maken van rentemiddeling. Dit scheelt voor de consument soms honderden euro’s op maandbasis. Juist in deze crisistijd kan het betalingsproblemen voorkomen, of tenminste financiële zorgen minder acuut maken.

Helft om helft

Rentemiddeling houdt in dat klanten het contract van de rentevaste periode openbreken en daardoor kunnen profiteren van een lagere hypotheekrente. Rentemiddeling aanbieden is al jaren een dingetje. Ongeveer de helft van de 38 door de VEH onderzochte geldverstrekkers biedt dit netjes aan. De andere helft doet dit óf helemaal niet, of is er na de regelgeving van 2019 ‘tijdelijk’ mee gestopt. Wat houdt die nieuwe wet in?

Geen boeterente meer

Vóór 1 juli 2019 werd bij rentemiddeling het rentepercentage opnieuw vastgesteld door het oude en nieuwe percentage te middelen én een rente-opslag mee te nemen. Deze rente-opslag of boeterente is verdwenen, er mogen alleen nog effectieve kosten worden gerekend bij rentemiddeling. Het is sinds 1 juli vorig jaar te bewerkelijk en te kostbaar om rentemiddeling aan te bieden, zo vinden onder andere Rabobank, ASR en Aegon. Tegelijk boden bijvoorbeeld Argenta Hypotheken, Lloyds, Syntrus Achmea en Munt Hypotheken al nooit rentemiddeling aan.

Lastenverlaging

De Vereniging Eigen Huis dringt er middels een (brand)brief naar de ‘schuldige’ geldverstrekkers op aan om nu vooral wél rentemiddeling aan te bieden. In deze moeilijke tijd moet zo’n voor de hand liggende lastenverlaging toch wel te realiseren zijn, vindt de VEH. De hoge boeterente die je nu moet betalen als je een rentecontract verbreekt, weerhoudt velen ervan om hun hypotheek (met hoge hypotheekrente) voor einde looptijd over te sluiten.

Toch oversluiten?

Rentemiddeling zou voor veel consumenten die nu in financiële problemen dreigen te raken, de nodige kostenverlichting bieden. Zou rentemiddeling ook voor jou uitkomst bieden? Wil jij je hypotheek oversluiten? Gelukkig zijn er veel geldverstrekkers die hier wél graag in tegemoet komen.  Laat één van onze experts vrijblijvend met je meedenken!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Privé-bezit

Indien personen niet gehuwd zijn en samenwonen zijn er zaken die gemeenschappelijk bezit zijn en zaken die privé-bezit zijn. Privé-bezit is datgene dat men zelf betaald en gekocht heeft en waarvan helder is dat …