Wat eerst? Een huis kopen of een huis verkopen?

Eerst kopen

Als u denkt dat u uw huidige huis snel kunt verkopen, omdat er veel vraag naar is, dan kunt u overwegen om eerst een woning te kopen. In de verkoopvoorwaarden van uw woning kunt hetzo regelen dat de overgang naar uw nieuwe woning geruisloos verloopt.
Verkoopt u daarentegen uw huis minder snel dan verwacht, dan ziet u zich door de aanschaf van uw nieuwe woning geconfronteerd met dubbele woonlasten. Het is zaak om van tevoren te bedenken hoe lang u in staat bent om de dubbele woonlasten te dragen.
Als het echt nijpend is zult u nu meer haast moeten maken met de verkoop van uw woning, waardoor u misschien concessies moet doen aan uw vraagprijs.

Eerst verkopen

Wanneer u uw huidige woning verkoopt voordat u een nieuwe koopt, heeft u een goed inzicht in wat u aan u nieuwe huis kunt besteden. Verkoopt u uw huis met winst, dan heeft u overwaarde. Deze overwaarde kunt u meenemen in de zoektocht naar een nieuw huis.
In 2004 heeft de overheid de bijleenregeling ingevoerd. Deze regeling stelt beperkingen aan de fiscale aftrekbaarheid waardoor u gestimuleerd wordt gerealiseerde overwaarde te gebruiken bij de aankoop van een nieuwe woning.

Als u eerst verkoopt, is de druk ook een stuk minder. Hierdoor kunt u vaak een goede prijs vragen voor uw huidige woning. Ook hier geldt wederom dat het raadzaam is om in de voorwaarden een ruime termijn te laten opnemen voor het zoeken naar een nieuwe woning.
Lukt dit namelijk niet dan zult u extra kosten moeten gaan maken voor het dubbel verhuizen, tijdelijke woonruimte en eventueel voor het tijdelijk opslaan van uw inboedel.

Over hypotheken

BKR Toetsing

De geldgever is verplicht om op grond van de WFT de informatie die een cliënt verstrekt over lopende schulden te toetsen. Deze toetsing doet men bij het Bureau Krediet Registratie …