Veel woningen eerder te koop dan noodzakelijk

14 september 2011

HOUTEN – Op de woningmarkt staan gemiddeld 25 woningen te koop per koper. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de woningeigenaren (51%) hun woning eerder te koop zet dan noodzakelijk is.

In de eerste helft van 2011 stond een woning gemiddeld tussen de 4,8 en 7,9 maanden te koop. Uit onderzoek blijkt echter dat woningeigenaren die hun woning te koop hebben staan, minder vertrouwen hebben in de woningmarkt: de totale verkoopperiode waarop zij rekenen, inclusief de periode dat de woning reeds te koop staat, bedraagt gemiddeld 13,3 maanden.

Voor de helft van de ondervraagde woningeigenaren (51%) is het niet van belang dat de woning binnen de verwachte verkooptijd verkocht wordt. In veel gevallen is de reden hiervoor dat men nog geen andere woning heeft (gebouwd) of naar een huurwoning zal verhuizen en dus nu geen dubbele lasten ervaart. In andere gevallen geeft men simpelweg aan dat er geen haast bij is. Dit zijn mogelijk woningeigenaren die hun woning ‘alvast’ te koop zetten, anticiperend op een lange verkooptijd. In combinatie met de terughoudendheid om een nieuwe woning te kopen vóórdat de huidige woning is verkocht lijkt de woningmarkt voorlopig niet vlot te trekken, aldus het onderzoeksbureau.

 

Bron: Fintool.nl

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Economische looptijd

De economische looptijd is de periode waarin de hypotheek volgens het bij de verstrekking overeengekomen aflossingsschema geheel zou moeten worden afgelost. Vaak is deze periode 30 jaar.