Veel tweede woningen aan kust

20 april 2009

HOUTEN – In Nederland hebben veel mensen een tweede huis. Vooral de kustgemeenten zijn populaire plaatsen voor een tweede woning. Op 1 januari werd bijna 6 procent van de huizen niet bewoond door iemand die op dat adres stond ingeschreven in het bevolkingsregister, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral de kustgemeenten scoren wat dat betreft erg hoog. Het aantal tweede woningen is daar de grootste oorzaak van. De Zeeuwse gemeente Sluis is koploper, waar bijna 22 procent van de woningen zogeheten ‘niet-bewoonde-woningen’ zijn.

Den Haag scoort ook hoog, wat voornamelijk komt door de kustrecreatie in Scheveningen en Kuikduin. Op de Waddeneilanden zijn er naar verhouding eveneens veel niet-bewoonde-woningen.

Niet officieel bewoonde woningen komen ook elders voor, en lang niet altijd omdat ze leeg staan. Huizen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor kinderopvang, als studio of praktijkruimte. Ook komt het voor dat er illegalen in dat soort huizen wonen. Een tweede woning komt ook vaak voor bij een verhuizing of renovatie.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Economische huurwaarde

De economische huurwaarde is de huur die ontvangen zou worden als de woning verhuurd wordt.