Veel meer huizen te koop

10 oktober 2008

HOUTEN – Het afgelopen half jaar is het aantal huizen dat te koop staat flink gegroeid. Er zijn in die tijd ruim 180.000 te-koop-staande-huizen bijgekomen. Ten opzichte van vorig jaar betekent dit een groei van 15%.

Er staan vooral veel appartementen te koop. Er staan nu 30% meer appartementen te koop in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde tijd dat een huis te koop staat is nu 11 maanden, waar dat vorig jaar 8 maanden was.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft cijfers gepubliceerd, waaruit blijkt dat de gemiddelde huizenprijs in het derde kwartaal van dit jaar voor het eerst in 18 jaar gedaald is. Ook het aantal verkochte woningen is gedaald, met 13% ten opzichte van het tweede kwartaal.

Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker is er nog geen reden voor paniek. Wel doet de NVM een dringend beroep op de banken om de woningmarkt in Nederland niet te verstoren. De banken dreigen namelijk de ‘kredietkraan’ aan te draaien. Maar de werkloosheid in Nederland is enorm laag, evenals de staatsschuld en ook de rente is nog relatief laag, dus daar is volgens de NVM-voorzitter geen enkele reden voor.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Ontbindende voorwaarden

In de koopakte worden bepalingen opgenomen in geval waarvan de overeenkomst ontbonden kan worden. Hierdoor worden alle partijen bevrijd van hun verplichtingen en moeten reeds verrichte prestaties ongedaan gemaakt worden. …