Veel leegstaande kantoren omgebouwd tot woningen

1 maart 2017

In totaal werd het afgelopen jaar ongeveer 1,08 miljoen m² kantoorruimte onttrokken, blijkt uit nieuwe cijfers van NVM Business. Daarvan had driekwart betrekking op het transformeren van leegstaande kantoren naar woningen. Verder werd 224.000 m² gesloopt. In bijna alle gevallen ging het om verouderde kantoren.

Betere marktomstandigheden

De totale opname van kantoorruimte ging in 2016 met circa 25 procent omhoog, terwijl het aanbod van leegstaande kantoren met 9 procent daalde. Mede onder invloed van de verbeterde marktomstandigheden werd vorig jaar ook meer in kantoren belegd dan in 2015. De verhoogde vraag naar kantoren in Nederland had vorig jaar tot resultaat dat op de vrije markt – eigenbouw niet meegerekend – circa 1,16 miljoen m² kantoorruimte werd verhuurd en verkocht. Dat de vraag naar kantoren zich gunstig ontwikkelde, kwam onder meer doordat het herstel van de economie doorzette. Daarnaast speelde een rol dat als gevolg van veranderde kwaliteitseisen meer bedrijven ertoe overgingen hun bestaande huisvesting te verwisselen voor hoogwaardige kantoorruimte, veelal in combinatie met een betere bereikbaarheid per openbaar vervoer en meer voorzieningen.

Met name Randstad profiteert

Met name de noordelijke provincies hebben nog steeds te maken met een afnemende vraag. In de Randstad verbeterde de vraag naar kantoren juist sterk, vooral in Amsterdam. In de hoofdstad steeg de afzet van kantoorruimte met 70 procent tot 383.000 m².

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Lijfrenteaftrek

Lijfrenteaftrek zijn de door de fiscus vastgestelde maximale bedragen van aftrekbare premies voor een lijfrentevoorziening.