Veel kijkers, weinig aanbod bij Open Huizen Dag

7 oktober 2019

Afgelopen zaterdag was er weer de halfjaarlijkse Open Huizen Dag, georganiseerd door de makelaarsvereniging NVM. Zonder vooraf geplande afspraken binnen gluren bij potentieel interessante huizen, het was jarenlang groot succes. Maar de krapte op de woningmarkt is ook hier merkbaar.

Snelle toename schaarste

Maar zo’n 11.700 woningen hadden 5 oktober hun deuren openstaan voor geïnteresseerde kijkers. Dat waren er twee jaar geleden flink meer, zo rond de 18.000. Weer eerder, in 2015, waren dat er bijna drie keer zoveel: maar liefst 50.000! Het bewijst nog maar eens hoe serieus de schaarste op de woningmarkt is en hoe snel die is toegenomen de afgelopen tijd.

Bezoekersaantallen

Minder huizen om te bekijken betekent vast ook: minder geïnteresseerde kijkers. Dit klopt maar ten dele. In de nadagen van de crisis lagen de bezoekersaantallen rond de 100.000. Dat liggen ze inmiddels niet meer, al daalt het aantal niet zo hard als het woningaanbod. In 2017 waren er nog zo’n 85.000 kijkers, maar bij de afgelopen editie kwamen nog 68.000 bezoekers opdagen. Dit is wel een vooruitgang ten opzichte van de editie dit voorjaar, toen kwamen er ‘maar’ 65.000 mensen op af.  

Positieve daling

Wellicht heeft het te maken met de hypotheekrente die recent weer een nieuw dieptepunt bereikte, een positieve daling voor de potentiële koper. Toch blijven tegelijkertijd de huizenprijzen stijgen, zij het in iets minder heftige mate dan afgelopen jaar. Misschien heeft het ook te maken met de kijker, die meer buiten de Randstad op zoek gaat naar woningen die niet binnen drie dagen verkocht zijn, maar juist zo’n Open Huizen Dag nodig hebben om opgemerkt te worden.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Koopakte

Een koopakte is een koopovereenkomst van onroerend goed waarbij de koper een consument is en een overeenkomst die schriftelijk moet worden vastgelegd. In de koopakte neemt men onder andere de personalia, …