Veel huizenbezitters betalen te veel

6 april 2010

HOUTEN – Zonder dat ze het weten, betalen Nederlandse huizenbezitters vaak jarenlang onnodig te veel aan hypotheekrente. De zogenaamde snurkers kunnen gemiddeld €516,- per jaar besparen wanneer zij hun hypotheekvoorwaarden en de waardestijging van de woning beter in de gaten houden. Dit blijkt uit onderzoek door de Nationale Hypotheekbond.

De groep huizenbezitters die te veel rente betaalt, heeft een zogenaamde tophypotheek.
Daarbij leent de klant een bedrag dat hoger is dan de waarde van de gekochte woning. Een tophypotheek heeft een hogere rente, welke ook wel topopslag genoemd wordt. Wanneer de waarde van de woning na verloop van tijd uitstijgt boven het geleende bedrag, hoeft de hypotheekbezitter niet langer de topopslag te betalen.

Dit laatste is iets wat menig hypotheekbezitter ontgaat. Banken waarschuwen de consumenten hier namelijk niet automatisch voor en zo gebeurt het dat consumenten zonder het te weten te veel rente blijven betalen. De hypotheekbond heeft op 6 april een speciale controlepagina geopend. Op de website van de hypotheekbond kunnen hypotheekbezitters vanaf nu controleren of er onnodig te veel betaald wordt. Middels deze functie wil de bond transparantie bieden om hypotheekbezitters onnodig hoge maandlasten te besparen.

Bron: Hypotheekbond.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Samenlevingscontract

Een samenlevingscontract is een schriftelijke overeenkomst waarin de zogenoemde vermogensrechtelijke verhoudingen tussen twee of meer mensen die samenwonen worden vastgelegd. Bent je niet getrouwd en wil je een huis kopen? …