Vastgoedhandel drukt vraagprijs panden kunstmatig

13 augustus 2007

ROTTERDAM – Uit publicaties van onderzoeksgroep Beke, in samenwerking met de Erausmus Universiteit Rotterdam, blijkt dat vastgoedhandelaren daklozen en verslaafden inhuren om de vraagprijs van panden te verlagen.

De vastgoedhandelaren zouden de zwervers en junks betaald inhuren om rond de gewilde panden overlast te veroorzaken waardoor de makrtwaarde van de panden daalt en dus voor minder van de hand gaan dan de eigenlijke waarde zou doen vermoeden. 

Op de website van De Pers is te lezen dat onderzoeker Henk Ferwerda (Beke) deze dubieuze praktijken meerdere malen is tegengekomen tijdens het door Beke gedane onderzoek. De eigenaren van de panden rest een moeilijke zaak omdat vrijwel nooit te bewijzen is dat de overlast veroorzakende lieden daadwerkelijk zijn ingehuurd. De politie kan derhalve alleen optreden wanneer er sprake is van strafbare feiten, en deze feiten ontbreken omdat er dus niets te bewijzen is.

In een reactie op bovenstaande laat woordvoerder Bob Maas van de Vereniging van Eigen Huis weten dat deze methode van kunstmatige verlaging van de woningprijzen totaal nieuw is. Hij erkent dat er een relatie is tussen de waarde van de woning en omgeving. "Hoewel wij er nooit eerder van hebben gehoord is het een uiterst kwalijke zaak en te dol voor woorden. Helaas is niet bekend hoe vaak het voorkomt", aldus Maas. Volgens hem zijn er eenvoudiger methoden voor vastgoedhandelaren om de zaak te belazeren. Maas: "Denk daarbij aan fraude met taxatierapporten en hypotheken. Maar wij sluiten niets uit."

Het grote verschil met de methoden die door Maas worden opgesomd om te frauderen is dat deze op den duur aan het licht komen. De nieuwe methode om de prijzen te verlagen zijn, nogmaals, nagenoeg niet aan te tonen.

Bron : De Pers

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Waarborgcertificaat

De koper van een nieuwbouw koopwoning die wordt gebouwd met GIW-garantie, is daarmee verzekerd van de kwaliteit van het woningbouwplan en van een betrouwbare bouwondernemer. Het waarborgcertificaat biedt bescherming voor …