Variabele hypotheekrente zorgt voor stijgende maandlast

13 november 2008

HOUTEN – Woningeigenaren met een variabele hypotheekrente hebben hun rentelasten de afgelopen tijd sterk zien stijgen. De variabele rente is de afgelopen periode gestegen en is in veel gevallen hoger dan een rente van 1,2 of zelfs 5 jaar vast. Dit komt vooral doordat banken door de financiële crisis een hogere risicopremie berekenen voor variabele rente.

Banken hebben in korte tijd de risico-opslag verhoogd van 0,6 tot 1,5 procent naar 1 tot 2 procent. Een enkele bank hanteert zelfs een risico-opslag van meer dan 2 procent. De banken brengen consumenten een extra premie in rekening voor de hogere kosten die zij hebben bij het lenen van geld van andere banken. Daanaast verhogen een aantal banken hun marge omdat er grote behoefte is aan extra winstgevendheid.

De variabele rente is de afgelopen drie jaar gestegen van ongeveer 4 procent naar zo'n 5,5 tot 6,5 procent, aldus hypotheekvergelijkingssite hypotheekrente.nl. Daardoor kunnen de maandlasten van mensen met een hypotheek met variabele rente met wel honderden euro's zijn toegenomen.

De verwachting is dat een groot deel van de woningeigenaren die een paar jaar geleden voor een variabele rente hebben gekozen, inmiddels is overgestapt naar een hypotheek met een vaste rente.

Hypotheekverstrekker Obvion, een gezamenlijke onderneming van Rabobank en pensioenfonds ABP, heeft dinsdag bevestigd dat de risicopremies onlangs zijn verhoogd. Rabobank sluit niet uit dat regionale kantoren hetzelfde hebben gedaan. ABN Amro overweegt haar tarieven te verhogen.

Heeft u nog een hypotheek met variabele rente en wilt u een verdere stijging van uw maandlasten voorkomen? Vraag dan nu vrijblijvend een offerte aan om te bekijken of u met een vaste rente voordeliger uit kunt zijn.

Bron: nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Rentevastperiode

De hypotheekrente wordt bij het afsluiten van de hypotheek voor een bepaalde periode overeengekomen (bijvoorbeeld 5 of 10 jaar). Na deze rentevaste periode wordt de rente op de renteherzieningsdatum aangepast …