Variabele hypotheekrente Postbank daalt sterk

18 november 2008

HOUTEN – De Postbank heeft haar hypotheekrente sterk verlaagd: de variabele rente voor de maand december gaat van 5,867 naar 4,777%.

Op de 15e van iedere maand bekijkt de Postbank de internationale rentestanden. De Postbank bekijkt daarvoor het één maandstarief van de Euribor, de graadmeter van de Europese interbancaire rente. De laatste maand is deze rente met meer dan een procent gedaald naar 3,777%.

De hypotheekrente van de Postbank heeft een standaard opslag van 1% bovenop het Euribor tarief.

Een woordvoerster van de Postbank relativeert overigens de verlaging, aangezien deze alleen geldt voor de variabele hypotheekrente. Mensen die kiezen voor een hypotheek met een rentevastperiode , het grootste deel van de Nederlanders, profiteren op dit moment nog niet van de verlaging.

Meerdere banken hanteren voor de bepaling van de variabele hypotheekrente de Euribor als graadmeter. Bijvoorbeeld ING, die rekent volgens een woordvoerster echter ook andere factoren mee bij het bepalen van de rentetarieven, zoals het risicoprofiel van potentiele huizenkopers. De Postbank kijkt voor de variabele rente puur en alleen naar de Euribor. Van ING hoeven we dus niet per sé eenzelfde verlaging te verwachten, laat de bank weten.

De variabele rente en de rente voor de (middel)lange termijn verschilden elkaar de afgelopen tijd weinig, iets wat economen als a-typisch omschrijven. Gewoonlijk ligt de variabele rente een stuk lager dan een vaste rente, en is een lening tegen een variabele rente over een lange looptijd in principe minder duur dan een lening tegen een vaste rente.

Variabele rentes kunnen echter vrij plotseling stijgen. Om problemen te voorkomen, nemen veel mensen geen risico en zetten in ieder geval een deel van de hypotheekrente vast.

Bron: Telegraaf.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Hypotheeknemer

De hypotheeknemer is degene die het recht van hypotheek als zekerheid aanvaardt en ook de geldgever. De hypotheeknemer wordt ook wel hypotheekhouder genoemd.