Vaker risicovolle hypotheek

19 maart 2009

HOUTEN – In de afgelopen twaalf jaar zijn Nederlanders veel risicovollere hypotheken gaan afsluiten. Een populaire hypotheek is de aflossingsvrije. Uit gegevens van het Totaal Onderzoek Financiële Diensten (TOF) blijkt dat meer dan 50 procent van de Nederlanders een (deels) aflossingsvrije hypotheek heeft.

39 procent van de Nederlanders had in 1996 een hypotheek. Toentertijd had meer dan driekwart van de huishoudens een spaar-, annuïteiten- of lineaire hypotheek, wat 100 procent veilige hypotheken zijn. Vorig jaar had nog maar een derde van de huishoudens een veilige hypotheek.

Meer dan 50 procent van de Nederlandse huishoudens met een hypotheek had in 2008 een (deels) aflossingsvrije hypotheek, terwijl dit in 1996 nog maar 10 procent was.

In 1996 had nog bijna niemand een beleggingshypotheek. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen een beleggingshypotheek. In 2008 had meer dan 10 procent van de huishoudens een dergelijke hypotheek. Toch zien we een daling in populariteit ten opzichte van een aantal jaren terug. In 2004 had namelijk nog 14 procent een beleggingshypotheek.

Bron: zibb

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Saneringscontract

Een saneringscontract is een overeenkomst dat een woning mag worden bewoond tot aan de sanering van een wijk.