Klik hier om WhatsApp te openen

Uitstel betaling hypotheeklasten vanwege coronavirus

Banken zijn van plan hulp te bieden als klanten hun hypotheekkosten niet meer kunnen opbrengen door de coronacrisis. Hoe ze dat precies gaan aanpakken is nog onduidelijk, maar ABN Amro en de Volksbank hebben al een vrij concreet plan: je kunt daar drie maanden uitstel van rente en aflossing vragen.

Pauze van drie maanden

Klanten in financiële nood kunnen bij ABN Amro en hun labels Florius en Moneyou nu al terecht met hun aanvraag om uitstel. Ook bij de labels van de Volksbank en bij Munt Hypotheken is er de mogelijkheid om drie maanden de hypotheeklasten op pauze te zetten. Bij de vier merken van die eerste bank; SNS, ASN Bank, BLG Wonen en de Regiobank kun je er ook voor kiezen om voor een periode minder te betalen per maand.

Zo geregeld

Tegenover RTL-Z verzekert de CEO van de ABN Amro, Kees van Dijkhuizen, dat klanten die in de problemen zijn gekomen door de crisis alleen maar de bank hoeven te bellen en hun situatie uit te leggen, waarna de drie maanden uitstel zo geregeld kan worden. Hij denkt daarbij zelf vooral aan de 1 miljoen zzp’ers die hierdoor geraakt worden.

Kritiek op banken

Waar er voor particulieren met betaalproblemen nog geen gezamenlijk beleid is vanuit de banken, heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag aangekondigd dat bedrijven een half jaar uitstel krijgen om hun zakelijke leningen te betalen. Tijdens de vorige financiële crisis kwam er veel kritiek op de manier waarop de banksector omging met noodlijdende klanten, daar hebben ze van geleerd.

Uitvoerbare maatregelen

Gelukkig staan banken er in Nederland goed voor, ze hebben ze voldoende buffers opgebouwd om niet direct afhankelijk te zijn van de inkomsten uit hypotheeklasten van de particulier. Nadat de Europese Centrale Bank en de overheid met een breed pakket aan steunmaatregelen zijn gekomen, is het nu de beurt aan de banken om bij te springen. Van Dijkhuizen zegt in het FD hierover: ‘Wij moeten zo snel mogelijk met uitvoerbare maatregelen komen voor een grote groep mensen.’

Mededingingswet

Toch is gezamenlijk beleid voor banken moeilijk om te maken. Normaal gesproken mogen geldverstrekkers onderling geen afspraken maken, zelfs niet over een maatregel om particulieren in financiële problemen te helpen. Maar in deze tijden biedt de mededingingswet ook mogelijkheden, zolang de maatregelen maar tijdelijk en absoluut noodzakelijk zijn. Hier denkt de waakhond Autoriteit Consument en Markt op de achtergrond ook over mee.  

Waarmee kunnen we je helpen?