Tweeverdieners kunnen meer lenen

3 maart 2016

Ondanks strengere normen voor het afsluiten van leningen en hypotheken, kunnen huishoudens bijna evenveel lenen als voorheen. Dat komt door de lage rente en de stijgende inkomens. Vooral tweeverdieners kunnen meer lenen. Dat heeft Rabobank berekend.

Regels voor hypotheeklasten

Het Nibud wil dat huishoudens maximaal eenvijfde van hun netto-inkomen besteden aan hypotheeklasten. De normen voor hypotheken en het te lenen bedrag zijn daarom de afgelopen jaren flink aangescherpt.

Door deze nieuwe normen zouden Nederlanders nu 17 procent minder kunnen lenen dan in 2008. Omdat de inkomens zijn gestegen en de hypotheekrente zo laag is, zijn de maximale bedragen voor leningen en hypotheken niet veel veranderd. Het verschil ligt rond de 8 procent ten opzichte van 2008.

Hoe dat kan? Met een lage hypotheekrente kun je meer lenen en zonder dat je maandlasten stijgen. Ondanks een hogere lening voldoe je qua maandlasten nog steeds aan de norm. Zeker als ook nog de inkomens stijgen.

Meer lenen

Tweeverdieners met een laag of hoog inkomen kunnen volgens Rabobank zelfs 1 procent meer lenen dan in 2008. In 2016 telt een tweede inkomen namelijk mee voor 50 procent in plaats van 33 procent. Bovendien stijgt dit jaar het huishoudinkomen en blijft de hypotheekrente laag.

Volgens Rabobank gaan tweeverdieners met een laag of hoog gezamenlijk inkomen er op vooruit en kunnen zij ondanks strengere regels uiteindelijk 1 procent meer lenen dan in 2008. Tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van 53.000 euro en modale eenverdieners kunnen minder lenen.

Hoeveel kan ik lenen?

Bereken wat jij maximaal kan lenen.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Baatbelasting

Baatbelasting is een belasting die door de Gemeente wordt geheven van de eigenaar, bezitter of beperkt gerechtigde van een onroerende zaak. Dit indien een in de gemeente gelegen onroerende zaak …