Klik hier om WhatsApp te openen

Tweede woning kopen

Wanneer je op zoek bent naar een tweede huis, is de kans groot dat je ook graag een nieuwe of extra hypotheek wilt afsluiten. Voor het afsluiten van een hypotheek voor een tweede woningen gelden andere regels en voorwaarden dan bij een hypotheek voor je eerste huis. Deze verschillen ook weer per situatie. Toch lees je hier meer over de belangrijkste zaken die je moet weten voor het financieren van een tweede woning.

Geen hypotheekrenteaftrek bij het kopen van een tweede huis

De hypotheekrente voor een tweede huis is niet aftrekbaar voor de belasting. Dit geldt ook als je de financiering van het tweede huis via de hypotheek van je hoofdwoning laat lopen. Wanneer je extra leent via je huidige hypotheek om je tweede woning te financieren, wordt dat gezien als een consumptieve lening. Omdat dit soort leningen in Box 3 valt, mag je de hypotheekrente niet aftrekken.

Tweede woning vergt veel eigen vermogen

Veel hypotheekverstrekkers zijn niet happig op het verstrekken van een hypotheek op je tweede huis. Zij zullen je tweede woning dan ook nooit volledig willen financieren. Een tweede woning koop je dus voor een heel groot deel met je eigen ingebrachte vermogen. Hier moet je dus wel over beschikken. Het is in sommige gevallen mogelijk om een deel van de financiering van je tweede woning te bekostigen met behulp van een hypotheek, al moet je tweede woning dan wel voldoen aan enkele voorwaarden en eisen. Deze gelden ook voor het kopen van een recreatiewoning. Het huis moet onder meer aan de volgende voorwaarden voldoen: 

  • De tweede woning moet gebouwd zijn van steen of beton (en dus op een fundering gebouw zijn)
  • Je mag niet permanent in je tweede huis wonen (het mag dus niet je hoofdverblijf zijn)
  • Tweede woning moet met pannen gedekt zijn
  • In sommige gevallen geldt een uitdrukkelijk verbod op het verhuren van je tweede woning
  • Rente gaat omhoog
  • Hogere overdrachtsbelasting

Bovenstaande regels gelden met name voor het kopen van een tweede woning in Nederland. Kijk je naar een huis in het buitenland? Dan gelden er vaak nog weer strengere regels wat betreft het afsluiten van een hypotheek. Laat je dus altijd goed adviseren als je een tweede woning wilt kopen in het buitenland.

Tweede woning kopen om te verhuren

Wanneer je investeert in een tweede woning, om deze vervolgens te verhuren, kun je kijken naar de speciale mogelijkheden om een verhuurhypotheek te nemen. Hier gelden echter strengere regels voor dan bij een reguliere hypotheek. Een voorbeeld van zo’n strengere regel is dat je nooit de volledige koopsom mag financieren met de hypotheek (vaak tussen de 70 en 90 procent).

Laat je goed adviseren over de hypotheek op je tweede huis

Omdat er veel andere regels gelden voor het afsluiten van een hypotheek op je tweede woning ten opzichte van je eerste woning, raden we je aan om je goed te laten adviseren. Jouw persoonlijke situatie speelt daarin ook een belangrijke rol. Heb je bijvoorbeeld overwaarde verzilverd om de tweede woning te kopen, of heb je recentelijk de beschikking gekregen over extra eigen vermogen? De adviseurs van hypotheekrente.nl helpen je graag aan een goed advies dat volledig gebaseerd is op jouw situatie. Laat onze adviseurs meedenken over de beste manier om jouw tweede woning te financieren.