Tweede woning in Nederland favoriet

24 juni 2009

HOUTEN – Steeds vaker kiezen huishoudens die op zoek zijn naar een tweede woning voor een huis in Nederland. Vorig jaar zocht nog 25 procent naar een tweede woning in Nederland, dit jaar is dat zelfs 34 procent. Dit blijkt uit cijfers van USP Marketing Consultancy.

Volgens het onderzoek heeft de economische crisis geen invloed op het aantal Nederlandse huishoudens dat op zoek is naar een tweede woning, maar wel op de locatie van de woning. Reiskosten lijken hierbij een belangrijke rol te spelen, want ook de ons omringende landen als België, Duitsland en Frankrijk zijn populairder geworden.

Spanje is overigens wel het tweede land op de voorkeurslijst. Nog altijd is 11 procent van de potentiële kopers op zoek naar een tweede woning in Spanje. Dat is wel een stuk minder dan vorig jaar, toen nog 16 procent in Spanje zocht naar een tweede woning. Dit is opmerkelijk, want de huizenprijzen zijn veel sterker gedaald in Spanje dan in andere landen.

Het aantal woningzoekenden in België steeg van 5 naar 7 procent en in Duitsland van 0 naar 2 procent. De verklaring hiervoor is dat de huizenprijzen in deze landen veel lager liggen dan in Nederland. In België is de gemiddelde woningprijs 173.000 euro, terwijl dit in Nederland 218.000 euro is. De grondprijs, voor mensen die zelf willen bouwen, ligt in ons land gemiddeld op 360 euro per vierkante meter. In België hoeft daarentegen niet meer dan 84 euro per vierkante meter te worden betaald.

Bron: metro 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Bodemrecht

Bodemrecht is het recht om `tot op de bodem` bij een belastingplichtige verhaal te halen voor zijn schulden.