‘Twee dagen bedenktijd bij aanschaf nieuwe keuken’

1 maart 2017

Heb je een nieuw huis gekocht, dan wil je het vaak ook naar eigen smaak verbouwen en inrichten. Een nieuwe keuken staan vaak op het wensenlijstje. Vereniging Eigen Huis pleit nu voor een bedenktijd van twee dagen voor kopers van een nieuwe keuken.

Kosteloos annuleren

Onlangs stelde marktleider Mandemakers Keukens al een bedenktijd in van twee dagen voor kopers van een nieuwe keuken. Binnen deze termijn kunnen zij kosteloos de koop annuleren. Vereniging Eigen Huis vindt het hoog tijd dat de rest van de branche dit voorbeeld volgt. De vereniging roept branchevereniging Inretail op tot verbetering van de CBW-consumentenvoorwaarden.

Spijt bij thuiskomst

Als consumenten nu thuiskomen en spijt krijgen van hun aankoop, kost dat onder de huidige algemene CBW-voorwaarden maar liefst 30 procent van de aanschafprijs. ‘Een belachelijk hoog percentage dat nergens op is gebaseerd’, zegt Steven Wayenberg, beleidsadviseur van Vereniging Eigen Huis. ‘Zeker als de keuken nog niet is besteld. Dat betekent al snel een strop van enkele duizenden euro’s’. De vereniging wil dat kopers van een keuken binnen twee dagen de koop kosteloos ongedaan kunnen maken. Als de koop daarna wordt geannuleerd, dan zou daar een gematigd bedrag voor in rekening kunnen worden gebracht.

Zo snel mogelijk tekenen

Al in 2013 stuurde de vereniging een mysteryshopper op onderzoek uit. Daaruit bleek volgens de vereniging dat veel keukenleveranciers er op uit zijn om de consument zo snel mogelijk te laten tekenen en zo min mogelijk bedenktijd te geven. Ook de huidige aanbetalingsgarantieregeling moet op de schop, vindt Vereniging Eigen Huis. In de praktijk ziet de consument van zijn gedane aanbetaling bij faillissement van zijn leverancier weinig of niets terug. Hierdoor pakt een nieuwe keuken veel duurder uit.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Meeneemfaciliteit

Dit is de mogelijkheid om een hypotheek mee te nemen bij verhuizing naar een andere woning. U heeft dan de mogelijkheid een lage rente mee te nemen naar uw nieuwe …