Tijdelijk verhuren wordt gemakkelijker

16 juli 2012

HOUTEN – Het tijdelijk verhuren van een koopwoning wordt gemakkelijker. De ministerraad is akkoord gegaan met het voorstel van minister Liesbeth Spies om de Leegstandswet te veranderen.

Met de komst van de wetswijziging vervalt de regel die gemeenten verplicht om een maximale huurprijs vast te stellen voor de te verhuren woning. Ook mogen gemeenten niet langer eisen stellen welke niet n de wet zijn opgenomen en ontstaat de mogelijkheid tot het meerdere keren tijdelijk verhuren van hetzelfde pand. Al met al wordt de nu nog ingewikkelde procedure vereenvoudigd.

Het kabinet gaat hiermee de strijd aan tegen onnodige woningleegstand. De maximale periode voor tijdelijke verhuur van huurwoningen die op de planning staan om gesloopt of gerenoveerd te worden, zal met 2 jaar worden opgetrokken naar 7 jaar. Ook wordt het mogelijk om leegstaande panden zonder woonbestemming, zoals kantoorpanden, tijdelijk te verhuren.

Wanneer iemand huurt via de Leegstandswet heeft men minder rechten dan reguliere huurders. Deze wet schrijft voor dat een huurder dient te vertrekken zodra de huurtermijn voorbij is. Dit geeft de eigenaar van de woning meer zekerheid dat het pand ook daadwerkelijk leeg opgeleverd kan worden bij verkoop.

Bron: Fintool

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Traditioneel gebouwde huizen

Traditioneel gebouwde huizen zijn woningen die worden gemetseld op de bouwplaats. Ook bij traditionele bouw kan men gebruik maken van prefab wanden, kozijnen en vloeren.