Tijdelijk verhuren woning wel mogelijk

5 februari 2009

HOUTEN – Het tijdelijk verhuren van een koopwoning in afwachting van de verkoop is wel mogelijk. Dit hoeft ook niet meteen te betekenen dat de huurders vervolgens moeilijk het huis uit te krijgen zijn.

Dit meldde minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie als reactie op de Vereniging Eigen Huis, die ervoor hebben gepleit dat verkopers van huizen hun woning tijdelijk zouden moeten kunnen verhuren.

Woningeigenaren met een hypotheek op hun huis stuiten vaak op het probleem dat hun hypotheekverstrekker hen verbiedt om het huis te verhuren. Dit komt voornamelijk omdat huurders na de koop moeilijk of zelfs helemaal niet het huis uit te krijgen zijn. Zij kunnen dan namelijk een beroep doen op de huurbescherming.

De Leegstandswet biedt wel degelijk de mogelijkheid om een woning met hypotheek tijdelijk te verhuren volgens de minister. Als er een beroep wordt gedaan op de Leegstandswet en het huis is voor meer dan een half jaar verhuurd, geldt een groot deel van de huurbescherming niet. De verhuurder heeft op het moment dat het huis verkocht is een opzegtermijn van drie maanden. De Leegstandswet stelt ook de eis dat de verhuurder een vergunning bij de gemeente aanvraagt. Deze vergunning geldt voor twee jaar en kan worden verlengd tot maximaal vijf jaar.

Hiermee is de verhurende huiseigenaar er alleen nog niet. In de meeste hypotheekaktes is namelijk opgenomen dat het koophuis niet verhuurd mag worden. Als de huiseigenaar toch het huis wil verhuren, kan dat pas wanneer de hypotheekverstrekker formeel toestemming hiervoor heeft gegeven.

Het tijdelijk verhuren van een koopwoning kan voorkomen dat huiseigenaren met dubbele woonlasten komen te zitten, namelijk voor de nieuwe en de oude woning. De ontvangen huur van de oude woning moet wel opgegeven worden voor de inkomstenbelasting.

Bron: metro

Auteur: Youri Zwanepol

5 februari 2009

Ja inderdaad als je gaat verhuren, mag je de rente niet meer aftrekken voor de inkomstenbelasting. Ik heb ook even nagekeken op internet voor die vergunning van de gemeente en die krijg je volgens mij pas als het huis langer dan een jaar leeg staat… zet dus niet echt zoden aan de dijk!

Auteur: Youri Zwanepol

5 februari 2009

Mijn huis staat inmiddels 9 maanden te koop, samen met nog vijf andere huizen in het blok. Kans dat het binnenkort wordt verkocht is nihil. Ik ben bij de bank geweest om te praten over verhuren maar daarvan kan geen sprake zijn. Reden? Omdat de rente dan niet meer aftrekbaar is, ontstaat er een ander inkomensplaatje. Dat betekent dat de hypotheek opnieuw moet worden bekeken en afgesloten. Gezien mijn leeftijd (bijna 58 jaar) gaat de bank daar niet voor: er moet sprake zijn van een stabiel inkomen gedurende de komende tien jaar en omdat ik in die tien jaar 65 word en bovendien een eigen bedrijf heb, is dat niet te garanderen. Dat ik nu twee hypotheken plus 7% rente van een overbruggingskrediet moet opbrengen en daar waarschijnlijk het komende jaar aan onderdoor ga, boeit de bank niet. Bovendien vervalt de hypotheekrenteafrek sowieso als het huis twee jaar te koop staat. De executiewaarde van het huis is getaxeerd op 360.000 euro, de hypotheek is 250.000. Weinig risico voor de bank zou je zeggen.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Bestemmingsplan

Een bestemmingsplan beschrijft wat er met de ruimte in een bepaalde gemeente mag gebeuren. Het bestemmingsplan is bindend voor burgers, bedrijven en gemeenten. Bestemmingsplannen bevatten niet alleen regels over het …