Teruglopende prijsstijging koopwoningen

24 november 2008

HOUTEN – De verkoopprijzen van koopwoningen zijn in oktober niet gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Ten opzichte van een jaar geleden stegen de verkoopprijzen van verkochte woningen in oktober wel, maar minder hard dan in september. Dit is gebleken uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het CBS.

In vergelijking tot oktober vorig jaar steeg de verkoopprijs van woningen met gemiddeld 2,3 procent. De prijsstijging was in september nog 2,5 procent. In de periode van 2004 tot 2007 schommelde de toename rond de 4 procent. Volgens het CBS is de prijsstijging daarna langzaam teruggelopen.

In de helft van de provincies zijn de prijzen gedaald. De grootste daling was te zien in Friesland, waar de gemiddelde verkoopprijs ten opzichte van september met 2,2 procent afnam. In de provincies Drenthe, Overijssel, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg is de verkoopprijs minder dan 1 procent afgenomen.

Er werden in de maand oktober 16.600 woningenen verkocht. Dit was iets minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Tot op heden zijn er dit jaar 6,5 procent minder woningen verkocht dan in de eerste tien maanden van 2007.

De ontwikkeling van de verkoopprijs van verschillende soorten woningen was divers in oktober. Hoekwoningen, tussenwoningen en appartementen lieten prijsstijgingen zien van 0,1 tot 0,4 procent.

De prijzen van twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen daalden daarentegen met 0,7 en 0,8 procent. Van alle woningtypen heeft de prijs van vrijstaande woningen zich het afgelopen jaar het slechtst ontwikkeld. Vergeleken met een jaar geleden was een vrijstaande woning in oktober 1,4 procent duurder, tegen bijvoorbeeld 2,7 procent voor tussenwoningen.

Bron: ANP

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Premie

De premie is het bedrag dat je periodiek verschuldigd bent voor je verzekering.