Termijn voor omzetten hypotheek verlengd

13 december 2012

HOUTEN – De termijn voor het omzetten van de bestaande hypotheek omdat dit gunstiger is in het kader van de nieuwe regelgeving wordt verlengd tot 1 april 2013. Dit heeft Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst vorige week bekendgemaakt. Op deze manier hebben huizenbezitters meer tijd om hun bestaande aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een spaar- of beleggingshypotheek.

In eerste instantie was het zo dat men de bestaande hypotheek slechts tot en met 31 december kon omzetten naar een andere hypotheekvorm. Op aandringen van onder anderen Vereniging Eigen Huis (VEH) is de overgangstermijn nu met drie maanden verlengd, iets waar men bij de belangenbehartiger erg blij mee is. “De toeloop bij banken was te groot om alle aanvragen voor die tijd te kunnen afhandelen”, zo laat een woordvoerder van VEH weten. Tevens wil deze benadrukken dat overstappen niet verplicht is.  “Deze regeling is vooral bedoeld voor mensen die hun hypotheekschuld nu alsnog willen gaan aflossen omdat ze zich zorgen maken over hun risico, bijvoorbeeld omdat hun huis minder waard is dan hun hypotheek.”

Aanvankelijk pleitte VEH eigenlijk voor een verlenging van de termijn tot 1 juni, maar de belangenbehartiger is nu vooral blij dat de minister de datum heeft opgeschoven. Minister Blok gaf in zijn persconferentie aan drie maanden lang genoeg te vinden.

Vanuit verschillende hypotheekverstrekkers wordt positief gereageerd op verlenging van de overgangstermijn. De afgelopen tijd werden alle zeilen bijgezet om de toestroom van klanten die hun hypotheek willen omzetten te kunnen verwerken. De verlenging geeft ruimte om klanten goed en tijdig te kunnen helpen.

Bron: Telegraaf

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Erflater

Een erflater is de overledene, die een vermogen nalaat.