Tekort aan nieuwbouwwoningen dreigt

17 augustus 2016

Projectontwikkelaars raken door hun voorraad nieuwe woningen heen. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers (NVB). De koopbereidheid, aantrekkende economie en lage hypotheekrente zorgen ervoor dat er weer huizen worden gekocht: ook veel nieuwbouw. De NVB waarschuwt echter dat de nieuwbouwmarkt snel droog kookt bij gebrek aan nieuw aanbod.

70 procent lagere lasten

Het afgelopen half jaar hebben projectontwikkelaars en bouwers samen 16.856 nieuwe woningen verkocht, 14 procent meer dan vorig jaar en bijna 10.000 meer dan in de eerste zes maanden van 2013. De lage hypotheekrente en het feit dat woningen nu nog gemiddeld 13 procent minder kosten dan in 2008 betekent volgens de NVB dat kopers nu ongeveer 70 procent lagere bruto rentelasten heeft dan acht jaar geleden!

Meer locaties nodig

Om te voorkopen dat er een tekort aan (nieuwbouw)woningen komt, stelt de NVB dat er een voortvarende bouwplanning moet komen. De overheid moet flexibel zijn en meebewegen met de markt. Ook moeten er snel meer locaties voor woningbouw beschikbaar komen . De NVB hoopt dat de oververhitting van de woningmarkt niet leidt tot nieuwe kredietbeperkende maatregelen waardoor het moeilijker wordt een hypotheek te krijgen. ,,Als dan de rente weer een keer stijgt, is de schade voor de woningmarkt én de economie niet te overzien”, aldus de NVB.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Twee onder een kap woning

Bij een twee-onder-één-kap-woning is aan één kant de woning aangebouwd aan een andere woning. De woonkamers kunnen tegen elkaar liggen of bijvoorbeeld de entree met gang en keuken. De bouwwijze …