Tegel eruit, plant erin: de groene tuin voor een beter klimaat

25 april 2019

Niet alleen het vergroenen van je eigen huis wordt gestimuleerd door subsidies en speciale acties, maar juist ook van je tuin. Want hoe meer groene tuinen, hoe meer verkoeling bij grote hitte en hoe beter de afvoer van water bij hoosbuien.

Klimaatbewust

Op steeds meer terreinen van het leven worden we uitgedaagd om klimaatbewuste keuzes te maken. Talloze vleesvervangers bevolken de schappen van de (stadse) supermarkten, plastic kan gescheiden worden ingezameld en je telt niet meer mee als je dak niet vol blinkende zonnepanelen ligt. In de tuin ligt de volgende uitdaging: hoe maak ik haar zo klimaat- en hittevriendelijk mogelijk?

Biodiversiteit

Tegels zijn zowel in een hete, droge zomer als in een nat en koud seizoen uit den boze. Tegels in een stad zorgen dat de hitte toeneemt en lang blijft hangen, terwijl planten en bomen juist licht opnemen en omzetten in zuurstof. Daarnaast neemt de biodiversiteit toe met bloemen en planten in je tuin en kunnen dit soort begroeide delen ook veel beter water opnemen en overlast en overstroming tegengaan.

500.000 tegels geruild

Recent hield een keten van tuincentra een campagne met als motto: ‘Tegel eruit, plant erin’. Consumenten konden een tegel inleveren en kregen er een gratis plant voor terug. Vijf jaar geleden werd met deze actie een luttele 30 tegels ingeleverd, dit jaar waren dat er maar liefst 500.000. Steeds meer gemeenten zijn daarnaast aangesloten bij ‘Operatie Steenbreek’,  een stichting die zich inzet om op allerlei manieren de verstening van dorp en stad tegen te gaan.

Trendkleur groen

April was en is in verschillende gemeenten rond Utrecht ‘De maand van de watervriendelijke tuin’. Per gemeente zijn er verschillende acties, zo kun je bijvoorbeeld een regenton met flinke korting aanschaffen, waardoor je bij droogte opgevangen water kan gebruiken om je tuin te besproeien. Of het nu door de diverse acties komt of door een modegrill, tuinen vol grijze tegels lijken langzaam te verdwijnen, groen is de – hopelijk niet al te modegevoelige – trendkleur.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Meerwerk

Meerwerk zijn de kosten waarmee je wordt geconfronteerd als je meer werk laat verrichten dan in het bestek is voorzien. Meerwerk kan ervoor zorgen dat je je hypotheekbedrag moet verhogen.